Gpeti Creative Commons License 2005.06.22 0 0 863
"vettem egy használt Opel generátort 5e-ért, ezt próbálom alkalmazni. A gerjesztésével még van problémám, nem szeretném, ha akkor is gerjeszteve lenne, amikor nem fúj a szél és nem termel a generátor."

Ha egyszerű dolgot akarsz, akkor hagyd meg az Opel fesz. szabályzót is, és egészítsd ki egy olyan áramkörrel, ami érzékeli, ha megindult a turbina. Amint a turbina elért egy bizonyos fordulatot, adjon feszültséget a szabályzónak (mintha ráadtad volna a gyújtást) és elkezd termelni.
Ha tutit akarsz, akkor építeni kell egy saját szabályzót. De szerintem ennek nincs értelme ezen a szinten.
Azért alkalmaznak állandó mágneses generátorokat, mert egyszerűbbek. Nincs benne csúszógyűrű, ami elkopik, és nem fogyasztanak gerjesztőáramot. Ugyanakkor a teljesítményszabályozásuk nehézkesebb. Hasonló munkapontkeresős elektronika kell hozzájuk, mint a napelemekhez.

Még egy megjegyzésem lenne: Én a feszültséggel mennék magasabbra. Pl egy teherautó generátort alkalmaznék, mert az 24 (28) Voltos. Erre azért lenne szükség, mert a 700W 12 Volton majdnem 60A. Ez komoly kábelezést igényel (nem olcsó a rézkábel) amíg lehozod a generátortól. Hőterhelésre a 10 mm2 kábel elég is lenne, de a feszültségesést is végig kellene számolni. Érzésre az is jelentős lenne. Kétszer akkora feszültségen fele akkora az áram => negyedakkorák a veszteséget. Ha nem akarsz invertert, akkor persze 12 helyett 24 Voltos fogyasztókat kell beszerezned.

Még egy kérdés: Marad az ékszíjas hajtás?
Előzmény: Farkas Norbi (851)