Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.21 0 0 851
"Azért a 3x35A erős túlzás. Egy 10 kW hősziv.-nak van 2 kW vill. energiaigénye. Az 3 fázison 2 Amper fázisonként. Terhelten induló aszinkron motorról van szó, gondolom lágyindító áramkör nincs benne, így mondjuk azt, hogy a 3x16 Amperról akkor is megindul, ha mellette megy a mosógép is. Szerintem."

Ezt holnap pontosan megnézem, lehet, hogy rosszul emlékszem.

"A szélturbinás dolgot folytatsd csak, szívesen olvasnánk róla. Érdekelne pl a lapátok szögének állítása, az alkalmazott generátor, meg ilyesmik. Egyébkény nem érné meg inkább inverterről rátáplálni a lakásra? Sokkal egyszerűbb lenne, nem kellenének spéci fogyasztók, és akkor is el tudnád használni a megtermelt energiát, amikor éppen nem kell keringetni semmit."

A lapátokon nem állítok semmit, túl kicsi a teljesítmény hozzá, nem éri meg vacakolni. A csúcsteljesítmény kb.10 m/s-nál 700W, a lapátátmérő 2,4 m, tervezett magasság 15m.
A turbina 3m/s körül indul, ha nem cseszem el a profilt a faragásnál :), ui. fából készitem a lapátokat. Ennél a sebességnél 150W-ot termel elvileg. A viharvédelem a "kifordítós" módszer szerint lesz, lényegében a szél kifordítja az egész turbinát, csak a farokrész marad szélirányban, mert a turbina asszimetrikusan van elhelyezve. Létező terv alapján dolgozom, annyi a különbség, hogy nem állandómágneses generátort használok, ami kb. 40e lenne a terv alapján, hanem vettem egy használt Opel generátort 5e-ért, ezt próbálom alkalmazni. A gerjesztésével még van problémám, nem szeretném, ha akkor is gerjeszteve lenne, amikor nem fúj a szél és nem termel a generátor.
Az invertert feleslegesnek tartom, a hálózatomra úgysem tudok rátáplálni. Van egy szünetmentesem, majd azt egy kicsit átalakítom, hogy a számítógép arról menjen, legalább az asszony nem morog miatta :)
Az egészet egy fogadás miatt építem, meg persze mindíg is érdekelt. A fogadás nem pénzről szól, egyszerűen szeretném bebizonyítani, hogy sokkal olcsóbban is lehet szélturbinát építeni, ami használható, mint amit a profik gyártanak.
A napkollektorral ugyan így vagyok, csak azt már nem kell bizonyítanom.
Előzmény: Gpeti (842)