"Amelyik céggel kapcsolatban álltunk, sokat küzdött azért, hogy éjszakai áram díjjával számolhassák a fogyasztást. Reménytelen vállalkozás volt.
Ez csak tervezés és méretezés kérdése."
Igaz, puffertartály.
"Esetleges áramszünet esetén nincs mivel fűteni
Ugyan az érvényes gázfűtésre is. Ott még ikább, mivel mind villanytól, mind gáztól függsz - én csak villanytól (és lesz még kandalló, vész esetben)."
Megújjuló párti vagyok, de a kényelmesebb fajtából. A kandallóm kazánrésze össze lesz kötve a fal és padlófűtéssel. Oda kell keringető, ha nem akarok gravitációs fűtést, de lehet, hogy nem is lehet. Lehet kapni 12V-os keringetőszivattyút, tehát nem kell inverter. Áramszünet esetén akkuról megy a szivattyú, amit a most épülő 700W-os szélturbinám tölt. A turbina által termelt energiát persze közben másra is felhasználom.
Nyáron vízkiemelőszivattyú a kertbe, télen a 12V-os világítás a lak.-ban és persze már most is van, szünetmentes tápegységről némi átalakítás után a szám.gép, monitor. Csak most még hagyományos módon.
"Krzysztof! A lakásod 60m2?
Nem, 200 m2 körül. Ha hideg Svédországban az említett hőszivattyú elég egy ház kifűtésére, akkor nem látom akadályt, hogy Mo-n épített ház kifűtésére is elegendő legyen."
Nem a hőszivattyú teljesítményét keveslem, azzal nincs baj, megnéztem a honlapjukat, bár a szövegből nem sokat értettem. Én úgy tanultam 2 éve, hogy 1 m2 fűtéséhez 3 m2 földkollektor kell. Persze fúrt kút és talajszonda esetén a 3X60 m
elég :). Node a tudomány 2 év alatt is sokat fejlődik :)
Viccet félretéve: Te fogod összeállítani? Beüzemelni? Kitől vetted? Van referencia munkájuk?
Nem muszály fákat ültetni, a pázsitnak tényleg kutya baja sincs. De a mi éghajlatunk
kicsit eltér a svédekétől. Nem vagyok botanikus, de kiakadnék, ha a májusi cseresznyém csak júliusban kezdene teremni, az őszibarack meg októberben. Bár ki tudja, így legalább nem fagy el a virág:)
A fűtésköri keringetőszivattyúra gondoltam. Az szerintem Neked is kell.
Félre ne érts, nem támadni akartalak! Én is "megszállott" voltam, de kicsit körbenéztem, megérdeklődtem, megnéztem...nekem elment tőle a kedvem. Bár kétség kívül kényelmes, tiszta. És Te legalább nem írtad, hogy majd nyáron hűtesz vele :)
Remélem beszámolsz a beüzemelésről és a költségekről, mert tényleg érdekel. Sok sikert!
Norbi