Krzysztof Creative Commons License 2005.06.21 0 0 844

Amelyik céggel kapcsolatban álltunk, sokat küzdött azért, hogy éjszakai áram díjjával számolhassák a fogyasztást. Reménytelen vállalkozás volt.

 

Ez csak tervezés és méretezés kérdése.

 

Esetleges áramszünet esetén nincs mivel fűteni

 

Ugyan az érvényes gázfűtésre is. Ott még ikább, mivel mind villanytól, mind gáztól függsz - én csak villanytól (és lesz még kandalló, vész esetben).

 

Krzysztof! A lakásod 60m2?

 

Nem, 200 m2 körül. Ha hideg Svédországban az említett hőszivattyú elég egy ház kifűtésére, akkor nem látom akadályt, hogy Mo-n épített ház kifűtésére is elegendő legyen.

 

A földmunkát nem számoltad, az is tetemes költség.

 

Nálam a környékén kb. 4-5 eFt/óra a földmunagép. Egy nap alatt meg lehet csinálni, azaz kb. 32-40 eFt. Majd ha meglesz, akkor beszámolok mennyiból sikerült kihozni.

 

Oda fákat nem ültethetsz, mert nem marad meg.

Megmarad, csak egy kicsit később kezd vegetálni.

 

Sajnos a vezérlés sincs meg annyiból. Csak a keringetőszivattyú 15eFt, az érzékelőkről, a mikroprocesszorról és programozásáról nem beszélve. (Szerintem is meg lehet csinálni olcsóbban, de ehhez sajnos nem értek. Nem értem, miért kérnek manapság több százezret azért, amit pár tízezerből meg lehet csinálni, egy P1-es gép többet tud, mint ezek).

Az én hőszivattyús körben nincs keringtetőszivattyú (közvetlen párolagtatású a hőszivattyú, ahogy irtam - a közeget kizárólag a kompresszor mozgatja). Mikropoceszoros vezérlőt már meg is vettem - 19500 Ft + ÁFA volt. 5 db PT 1000 érzékelőt is vettem - összesen 2000 Ft-ért (tehát 400 Ft/db). Kell még hozzá néhány áramvédő kör - kb. 30-40 eFt-ból kijön, majd ha megveszem, akkor megírom, ha érdekel. Szóval jól az érzéset, hogy több pénzt kérnek, amiból ki lehetne hozni.

 

Előzmény: Farkas Norbi (817)