msmks Creative Commons License 2005.06.20 0 0 4
én fényallergiás vagyok. egész pontosan az UV-A sugárzásra vagyok allergiás. ez abban nyilvánul meg, hogy a sugárzásnak kitett bőrfelület bepirosodik, és égőn viszket, de úgy, hogy meg kell bolondulni. vakarni felesleges, mert csak rosszabb. a bőr hűtése (pl. vízzel) nem használ, és semmilyen krém, kence sem, pedig már kipróbáltam egy párat (pl. fényvédő krémek, MINDEGY milyen faktor, milyen gyártó).
az egyetlen megoldás ha viszketni kezd, hogy bemegyek az árnyékba és megvárom míg elmúlik.

nálam 2000-ben jelentkezett először, az az igazság hogy hülye voltam mert betonoztuk a garázst és én kevertem a betont. jól leégtem majdnem egész testfelületen és napszúrást is kaptam. rá egy hétre elkezdődött. azóta eltelt 5 év és kiismertem a jelenséget: a bőrt hozzá lehet szoktatni, méghozzá úgy, hogy először csak fél percre megyek ki a napra (ha nincs hozzászokva a bőr, akkor ez is elég a viszketéshez), aztán bemegyek árnyékba, vagy úgy fordulok hogy másik bőrfelületet érjen a nap, ezt meg takarom, stb. mikor elmúlt (10-20 perc attól függ mennyit volt kitéve a bőr) újra kimegyek, ekkor már hosszabb ideig tudok lenni, mikor viszket újra bemegyek stb. és ezt 2-3 szor megcsinálom és utána probléma nélkül kint tudok lenni egész nap akár a legnagyobb napsütésben is viszketés nélkül és még le is tudok barnulni.
de igazából ha jobban megfigyelitek, azon túl, hogy szörnyűnek tűnik, az orvosok így javasolják a barnulást. először csak 5-10 percre, aztán irány az árnyék, utána egy óra múlva újra 5-10 perc stb. szóval én inkább ajándéknak tekintem ezt a "betegség"-et, mert a bőr engem még figyelmeztet is, mikor elég.

vigyázzatok a nappal, nagyon alattomos! én a saját bőrömön tapasztaltam meg!
Előzmény: sommarnatt (3)