Gpeti Creative Commons License 2005.06.17 0 0 794
Egy vákumcsó általában 150-180 cm hosszú. Az átmérője (többféle is van, a szokásos:) 58 mm, ha jól emlékszem. ferembá pár darabot tud neked adni próbának (legalábbis nekem tud, akkor talán neked is. Bocs ferembá a kéretlen reklámért).

Ami miatt aggódnék az az intenzív hőmérsékletváltozás. Egy ilyen koncentrált hő pillanatok alatt többszáz fokra hevítheti a belső csövet, míg a külső cső szinte hideg marad. Nem vagyok biztos benne, hogy ekkora hőmérséklet különbséget elvisel. (Az üresen járó vákumcső nem éri el a 200 fokot, de hogy ebben az esetben meddig melegszik, azt elképzelni sem tudom). A másik dolog meg az, hogy amikor beindul a hőelvonás, a hirtelen hűlés is eltörheti. Nem tudom, mennyivel zordabbak a körülmények egy ekkora tükör esetén mint az egyedülálló csöveknél.

A gond az, hogy a vákumcsőnek csak egyik végén van szabad nyílás. Ha nem hőcsővel (heat-pipe) viszed ki a hőt belőle (márpedig házilag az nem kivitelezhető) akkor csak csőhurokkal tudod megoldani. Az viszont nem fog neked leürülni, ezért a drain-back rendszert el is felejtheted. Nem egyszerű, viszont bonyolult.

Én a kollektoromra az üveget sziloplaszttal ragasztottam fel. Te is arra gondolsz, csak egy speciális változatát emlegeted. A sziloplaszt nagyon ragad az üvegre, és általában minden anyagra, csak a nem tudom milyen műanyagokra nem (amiből a doboza is van). Jó anyag, nyugodtan használd. Nekem semmi egyéb rögzítésem nincs, és az 1.4 m2 üvegtáblát körberagasztva megtartotta fejtetőre fordítva is.

Mivel akarod bevonni a vályút, hogy tükröződjön? Gondoltál-e már arra, hogy rozsdamentes lemezből készítsd el?

Na, lépek haza, hétvégén végre tesztelhetem a rendszert. Eddig csak reggel felkelő napnál és este lenyugvó nap fényében láttam csak.
Előzmény: Freddy56 (793)