Gpeti Creative Commons License 2005.06.17 0 0 790
Nem akarok nagyképű kijelentéseket tenni, de nekem a jövőre épülő házamban hőszivattyús hűtés-fűtés lesz. Remélem, meg tudom csinálni. Nem akarok a kapun belül gázórát, gázkazánt, kéményt és annak seprőjét látni. Továbbá split klímákkal sem akarom elcsúfítani a házam, és nem akarok kánikulában légúti betegségekkel küzdeni.
Ha meg tudom ezt lépni, akkor inkább tényleg a hőszivattyú mozgatására kellene koncentrálni.
Erre viszont jobban megfelelne egy napelemes rendszer, ami a hálózatra dolgozna rá. Akkora napelem elég sokbak erülne, ami egy 2-2.5 kW energiaigényű motort elbírna, de 1 kW teljesítményt össze lehetne hozni. Így besegítene a klimatizálásba, még olcsóbban tudná hűteni a házat. Szóval inkább a villamos rásegítés érdekel mostanában.

Tudom, nagy tervek ezek, és hogy sokan álltak már neki úgy építkezni, hogy az ő házában aztán minden a legobb lesz. Aztán koppantak, amikor kiderültek a költségek, és azonnal elfelejtették a nagy terveket. De én elszánt vagyok, és ha már a tervezéskor eldöntöttem, hogy ez lesz, akkor már azt kell végigcsinálni. Hülyeség lenne, ha beköttetném a gázt, vennék egy kondenzációs kazánt, kéményt építenék, klímákat vennék és majd utólag építenék hószivattyút. Úgy tényleg nem éri meg.
Majd meglátjuk.