Tamerlán Creative Commons License 2005.06.14 0 0 43

Tisztelt vitázók,

 

(idézem egy hasonló témájú, régebbi topicba írt gyűjtésemet)

hasznos emlékeztető:

 

2004. február 16., Medgyessy Péter: Beszéd a Köztársaságról

“A következõ választásokon, 2006-tól a parlament létszámát csökkentsük 386 fõrõl 250 fõre! Hölgyeim és Uraim, ez egy ünnepi pillanat, mert ez tetszést aratott az ellenzéki padsorokban is. Miért javasolom ezt? Azért, hogy kerüljön az embereknek kevesebbe a politika, hogy legyen hatékonyabb és hozzon nagyobb hasznot. Legyenek ott valódi, az emberekrõl és az emberekért szóló viták. Kezdjük magunkon a változtatást és a takarékosságot! Én készen állok. A kormánypártok készen állnak. És úgy tűnik, hogy talán néhány ellenzéki képviselõ is készen áll.“

 

NOL, 2004. február 18.

A Szabad Demokraták Szövetsége egyetért a parlament létszámának 250 főre való csökkentésére tett miniszterelnöki javaslattal, sőt az önkormányzati képviselők létszámát is a felére csökkentené - mondta Kuncze Gábor, a párt elnöke és Demszky Gábor főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kuncze Gábor elmondta: az SZDSZ módosító javaslatot nyújt be az Országgyűléshez, melynek lényege, hogy a választókörzetek számát 176-ról 152-re csökkentenék, megszüntetnék a területi listákat, az országos listáról szerzett mandátumok számát 98-ra növelnék. A választás egyfordulós lenne.

 

NOL, 2004. február 18.

Az Országgyűlés létszámának csökkentésére Medgyessy Péter által hétfőn a parlamentben tett javaslat nem új keletű. A Fidesz például 1998-ban nyújtott be indítványt a választójogi törvény megváltoztatására: a képviselők számának 250-220-ra csökkentését kezdeményezte. Az MSZP és az SZDSZ akkor úgy vélekedett: a javaslat komolytalan, mivel nem támasztották alá a választási rendszer átalakítására vonatkozó konkrét elképzelésekkel. Hozzátették, elvileg nem ellenzik a létszámcsökkentést.

 

NOL, 2004. február 19.

Bárándy Péter szerint át kell tekinteni az államfő hatáskörét, de nem feltétlenül kell bővíteni. A kisebb parlamentről szólva azt mondta: nem ragaszkodnak a 2006-os bevezetéshez; a 2010-et is elfogadhatónak tartják. A miniszter azt tartaná helyesnek, ha nem nyúlnának hozzá a választókerületi beosztáshoz, s a legegyszerűbb az lenne, ha a megyei listákat hagynák el. A tárcánál végrehajtott modellkísérletből kiderült: a 2002-es választásokon kialakult arányokon nem változtatott volna, ha a javasolt szisztéma alapján 250 képviselőt választ az ország.

 

NOL, 2004. február 23.

A szocialisták kitartanak a miniszterelnök közjogi javaslatai mellett. Programbizottságuk vezetője szerint mozgásba kell hozni a párt autóját. Gyurcsány új karosszériára is gondol.

Az elmúlt hét vitái sem ingatták meg az MSZP-t abban, hogy továbbra is nagyra értékeljék Medgyessy Péter miniszterelnök három javaslatát - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján a párt elnöke.

 

NOL, 2004. február 27.

Az SZDSZ elutasítja a kétkamarás parlament felvetését, mert a mai alkotmányos berendezkedéstől teljesen idegennek tartja ezt az ötletet - közölte Gusztos Péter, a párt országgyűlési képviselője pénteken, Salgótarjánban.

Gusztos Péter kifejtette: az SZDSZ sem a Boross Péter-féle konzervatív, nemesi, sem a Medgyessy Péter-féle szocialista, korporatív kétkamarás parlamentre vonatkozó felvetéssel nem ért egyet. Hozzátette: kérdésként merül fel, hogy komolyan gondolják-e a kisebb Országgyűlés megvalósítását azok a politikusok, akik kétkamarás parlamentet szeretnének Magyarországon.

Gusztos úgy fogalmazott, hogy a szabad demokraták elsősorban azért ellenzik ezt az ötletet, mert ők valóban a kisebb létszámú Országgyűlés hívei.

 

NOL, 2004. március 16.

Ha a Fidesz valóban vitatkozni akarna a parlament létszámának csökkentéséről, részt venne a négypárti egyeztetésen - mondta az MTI-nek kedden Wiener György, a szocialista frakció közjogi munkacsoportjának tagja.

A Fidesz nem vitatkozni akar erről a kérdésről, hanem eleve meg akarja határozni a kisebb parlament arányait. Javaslatuk sürgős tárgyalását nem támogattuk - közölte az MSZP-s képviselő azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés többsége nem szavazta meg annak a fideszes javaslatnak a sürgős tárgyalását, amely a parlament létszámának csökkentéséről szól.

 

Fidesz, 2004. április 22.
A Fidesz az európai parlamenti választásokig nem vesz rész a kisebb Országgyűlésről szóló egyeztetésekben, mivel nem kívánja az ügyet kampánytémává tenni - mondta Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője csütörtökön.

"Támogatjuk a kisebb parlament ügyét, de a kampányízű egyeztetésekben június 13-ig nem veszünk részt" - hangsúlyozta Halász János.
A fideszes politikus közölte: pártjának megvan az elképzelése arról, hogy hogyan működhetne kevesebb képviselővel a Ház, erről azonban nem akart beszélni, szerinte ugyanis ennek olyan hatása lenne, mintha bekapcsolódnának az egyeztetésbe.

 

NSZ, 2004. július 7.

Nem lehet népszavazás útján dönteni a parlament létszámáról - mondta ki tegnapi határozatában az Alkotmánybíróság. A testület ezzel megsemmisítette az Országos Választási Bizottság április 1-jén hozott döntését.

Medgyessy Péter miniszterelnök február 16-án, országértékelő beszédében tett kezdeményezést 250 fős törvényhozásra és közvetlen köztársaságielnök-választásra.

Az Országos Választási Bizottság elnöke március 6-án közölte: egy magánszemély a bizottsághoz fordult és népszavazást kezdeményezett a miniszterelnök által felvetett, a közvetlen köztársasági elnök-választásra és a kisebb létszámú parlamentre vonatkozó ügyekben. Ficzere Lajos közlése szerint a beadványozó véleménynyilvánító népszavazás kiírását kezdeményezte. Az OVB április 1-jei ülésén többségi szavazással hitelesítette az említett magánszemély kisebb létszámú parlamentre vonatkozó népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét.

Szóval,

- a pártok akarni ugyan akarják,

de nagy-nagy megkönnyebbülésükre 

- a választók nem kényszeríthetik rá őket, hogy meg is csinálják...

(:-(((