btoven Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1

Ez megint a mindehez-jobban-értők okoskodása. Tény, hogy ha az ember nagyon ügyesen kavar, akkor az evából látszólag többet lehet kihozni. de van a dolognak egy másik aspektusa is. Tudomásom szerint az APEH-nek egy dolgozója átlagosan évente durván 4-5 millióba kerül. Ezt a pénzt mi fizetjük, a mi adónkból élnek. És vannak vagy 14 ezren.

 

Nézzük üzemgazdasági szemmel a kérdést. A bevételt az adóellenőrök termelik, akik lehetnek a társaság fele, kb 7000.

 

A költségvetés kb 9000 milliárd Ft, ennyit kell az APEH-nek beszedni évente. Tegyük fel, hogy ebből 2100 milliárd az, amit az adóellenőröknek kell behajtani, a többi bejön magától.

 

Tehát ha egy adóellenőr nem hoz be évente 310 millió Ft-ot, akkor be lehet zárni az APEH-et (meg az egész államigazgatást, de az egy másik topic). Van egy évben nettó 200 munkanap, a többi szabadság, betegség, továbbképzés, stb. Ez azt jelenti, hogy minden egyes adóellenőrnek minden egyes munkanapján kb 1,2 millió Ft-ot kell behajtani. Tovább bonyolíthatnánk a számolást azzal, hogy egy adóellenőrzés hány napig tart, de már sok lesz.

 

Tudjuk azt is, hogy a politika részéről folyamatos a nyomás a kormányhivatalokon a létszám csökkentésére.

 

Tehát ha az APEH meg akar felelni az elvárásoknak, akkor vagy több adóellenőr kellene (ez nem megy), vagy növelni kellene az egy ügyre eső összeget. Nyilván úgy lehet növelni a "hatékonyságot", hogy kirostálják a kis rendeseket, akiktől nem sok elmaradt adófizetésre és büntetésre számíthatnak, így az APEH-nek sem kerül semmibe. És már ott is vagyunk az evánál, ott ugyanis alapfeltétel a pontos adófizetés, és a kicsiség (max 25 millió).

Uff