Freddy56 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 771

Szia Glam slam!

Eddig én is azt hittem, hogy egyszerűbb építeni. Tegnap este bedurrantam, rájöttem, több, mint 100 órát hiába elba..m, sokkal egyszerűbben is megoldható a görbe kialakítása. Szóval eddig hiába dolgoztam, de azért ezt a prototipust nem semmisítem meg, hogy emlékeztessen: sokszor az egyszerűbb doldok célravezetőbbek.

Na hogy érthető legyen. Az első - amit eddig reszelgettem, - egy parabola keresztmetszetű tartókra felrakott cseréplécek voltak. A léceket is már élben összecsiszoltam. Az első, naggyázó reszelésnél még nem vettem észre a hibát. (A külső mérete ugyanis nagyobb volt, tehát ezt kellett méretre reszelni. A finomításnál az lett a gyanús, hogy egyre jobban bele kell reszelni a lécekbe. Ha így haladok, a végére már jóformán csak a kisebb méretre vágott paraboloid marad.) Rájöttem a hibára: a 2 cm vastag sablon által képzett paraboloid ív nem volt merőleges a lap síkjára, így mindig egyre mélyebbre kellett reszelnem, hogy jó legyek. Na tegnaptól vége. Újra kezdem az egészet, újra kivágom a parabolid tartókat, de most csak 5 mm-rel kisebbre. Több napig vízben áztatott furnérlemez kerül rá, ezt már viszonylag könnyű lesz hajtani. A szögek mélyedéseit fakittel kijavítva, egy tökéletes öntőformát kapok. (hogy miért bonyolítottam túl, azt még nem tudom.)

Ferembá mondta, nem fog felforrni, ha megfelelő a hőelvonás, azaz a szivattyú által szállított vízmennyiség. Bár Ő csak erre a kb fél nm-es darabra gondolta(?). Én eleve túlméretezem a rendszert, tehát jóval több nm-es felületet akarok felrakni, és ha a vízhőfok úgy kívánja, akkor egyes, vagy egyre több "cellát" a sugárzásra merőlegesre állítok, azaz leállítom a hőtermelését. Mint írtam, a tetőm ideális, mert K-Ny irányú, tehát a felhelyezett naplopók kb dél körül kerülnek a napra merőlegesen, és ha a teljes felületet ki akarom használni, akkor kb. 50-60 nm a szabad hely. (ezen kívül a melléképület tetején erre merőlegesen, van délelőttre és délutánra is kb. 40-40 nm tetőterület, tehát variálhatok is, délelőtt és délután a melléképület, dél körük a főépület.). Ha most belegondolsz, több, mint 100 nm-en gyüjthetem úgy, hogy nem is kell a nap felé fordulni, hogy nagyobb legyen a hatásfok. Az megint kérdés, mit kezdek ennyi meleg vízzel?

Most nem néztem, van- e elérhető emiled, vagy nem puplikus, de ha elérhető, akkor pár nap múlva azon írok egy pár sort, pont a felforrással kapcsolatban.

Üdv: Freddy56

Előzmény: NeomatiK (770)