szilva Creative Commons License 2005.06.10 0 0 70
Az, csak PWM sw-ből lesz, mert nincs 4 egyik eszközömben sem. Csináltam "pilot projektet", ahol egy csatornát vezéreltem, kb. 1kHz-es jelet tudtam előállítani úgy, hogy az infravevő és LCDmodul-vezérlő része is működött közben a dolognak. Sajna az 1kHz-re elég meredek szűrőt kellene csinálni, hogy ne jelenjen meg a kimeneten zajként, vagy pedig a frekivel kellene feljebb menni. Ha ugyanis a szűrő (jelen esetben egy RC tag) töréspontját nagyon alacsonyra veszem, hogy 1kHz-en elég nagy legyen a csillapítás, akkor marha lomhává válik a vezérlés, ami nagyon zavaró. 4 csatornánál a 4 szűrő, ha aktív, sok alkatrésszel lesz megépítve, meglehetősen elbonyoljtja az áramkört.

Most azt találtam ki, hogy 2 bites "D/A"-kat csinálok, és azon fogok PWM-ezni kis trükközéssel. Így eleve nem lesz a kimenő jelben nagyon nagy szintváltozás, mert mindig csak két szomszédos értéket kell váltogatni (elvileg ez 12dB nyereség), valamint a 2 bit miatt a PWM ciklus is rövidebb lesz (eredetileg 32 lépcsős vezérlést gondoltam, ha 1 biten megy a kimenet, akkor ez 32-es sw ciklust jelent, ha 2 biten, akkor pedig a negyede, azaz 8 hosszú ciklusok vannak. Mivel a ciklushossz-negyedeléssel a kapcsolási frek megy fel a 4x-esére, ugyananná l az elsőfokú szűrőnél ez a módosítás még 6dB-t jelent.

Ezen kívül természetesen gondolkozom még azon, hogy a processzort a maximális frekijén járatom (fejlesztésnél 11MHz-es kvarcok vannak a készülékeimben, az összes általam használt Atmel tudja a 24MHz-et, de van 33-as is), valamint elgondolkoztam egy csak a PWM-mel foglalkozó segédprocesszor beállításán a rendszerbe, ami nagyon szigorú, gépi ciklusra kiszámolt programot hajtana végre, és vagy soros porton vagy az egyik párhuzamos portján lehetne neki a csatornabeállításokat átlökni.
Előzmény: locsemege (68)