kisszszoros Creative Commons License 2005.06.09 0 0 31

majd én megmondom a tuttit! :-)

 

Annak van igaza, aki azt állítja, hogy a spéci olaj való a gépbe. biztosra mondom, hogy megéri, mert a megtakarítás ott jelentkezik, hogy kevesebb lánc, kevesebb lap, kevesebb lánckerék, és kevesebb üzemanyag fogy....

 

Mindegy, télleg mindenki azt tölt a gépébe amit akar!

 

MÁS:

 

Két héttel ezelőtt volt eyg kis verseny két gép közt. 

A z egyik gép maki 50 ccm (az enyim) erdészeti munkára jánlott legkisebb,  a másik egy "még-kullog" a tecso-bol (ez az unokaöcsémé) ami barkácsgép kategória.

 

A makival kb 20szor gyorsabban ment a vágás vegyes vastagságú akác esetében.

 

Ez azér megdöbbentő volt, mert kicsit utánaszámolva ez kb annyit jelent, hogy a két gép közti árkülönbözet kb 90e Ft komolyabb használat esetén 3 tél alatt bejön.

 

Első hallásra ez kicsit furcsán hangzik, de az üzemenyag és láncolaj fogyáson túl a lánc, lánckerék és vezetőlap fogyást, valamint a motor elhasználódását is figyelembe vettük (nem kevés kiváló bor mellett este kiszámoltuk), és az jött ki, hogy míg ő kb 2 fűrészt, 5 lapot, 13 láncot, 3 lánckereket használt el, addig a makita motorikusan még mindig pöpec, és 2 lapot valamint 6 láncot és 1 lánckereket fogyasztott,

Az olaj és üzemanyag különbség pedig több 10 literekben mérhető.

 

A barkácsgépet tehát semmiféle olyan körülmények közt nem éri meg megvenni, ahol a "házkörüli munka" nem merül ki abban, hogy évente 2-3 darab 10-15 cm átmérőjű fát kidöntsél és fölaprítsál. HA ennél többre kell, pl téli és nyári tüzelő aprítása, akkor mese nincs, jobban jársz a legkisebb profi géppel, a hozzávaló "drága" cuccokkal, mert hosszabb távon olcsóbb, üzembiztosabb megoldást jelent.

 

Uff!

 

Ha valakinek csípi a maki a szemit, helyettesítse husival vagy stihllel.... :-)

Előzmény: Zöldlomb (30)