szanzaveronika Creative Commons License 2005.06.07 0 0 413

"Hát igen, jó pár materialista és agnosztikus állandóan ezzel az "antropomorfizálással" jön, "

-----------------------------

 

Esetleg pár hívő is, amikor azt akarja elmagyarázni, hogy az én nem létező istenképem miért lenne gagyi és hitre alkalmatlan, ha lenne...

 

------------------------------

"pedig nincsen más lehetőség felfogni a világot."

------------------------------

 

Ne mondd már. Ha egy gépről beszélek, akkor tudom, hogy nem emberi, mégis tudom, hogyan működik. Ha a természetben fellelhető, ismert dolgokról beszélek, akkor azok szintén nem emberiek, és mégis felfoghatóak.

 

------------------------------
"És én abból indulok ki, mint a görög filozófusok, hogy a világ megismerhető."
------------------------------

 

Hát, ez azért merész feltételezés. Gondolom, rendesen alá van támasztva, bizonyítva, minden.

 

-------------------------------

"Ha pedig a világ Teremtője Isten, akkor Ő is megismerhető és felfogható."
------------------------------

 

Szerinted a mondat második felének tartalma következik az előző mondatból és ennek a mondatnak az első feléből? (Mert akkor tévedsz. Még az is könnyen előfordulhatna, hogy valami megismerhető és a "Teremtője" nem, vagy csak részben.)

 

------------------------------

"Hát ez nagyon vicces, de Isten egy szellem, aki azért szeretne megnyilvánulni, hogy betölthesse a feladatát."
-------------------------------

 

Hogy jön ide isten feladata? Én az intelligenciáról beszéltem, arról, hogy az hogyan fűződik bele a tudatunkba, és miért. Azért beszéltem erről, mert istent a Legfőbb Intelligencia névvel illetitek. Holott az intelligencia a tudás gyarapítására való képesség, és ellentétben áll a mindentudással. Ellentétben áll az istenképpel.

 

--------------------------------

"(Ezért nincs az általad írt mátrix-létezésnek sem értelme, miért működne úgy a világ, mint egy végtelen kartotékrendszer, mely ráadásul virtuális is?)"
---------------------------------

 

Én olyat mondtam volna, hogy a világ úgy működik, mint egy végtelen, virtuális kartotékrendszer? Hol mondtam ilyet? - Arról beszéltem, hogy amely értelem számára nem szükséges a tudás gyarapítása (mert eleve maximális van neki), és ráadásul végtelen gyors, az akár így is működhetne. Egy példa volt a nem emberi módra. Ami már létezésével is fényesen cáfolta a bevezetődet, ami szerint nincs más lehetőség felfogni a világot, csak az emberiről vett minták...

 

--------------------------------

"A mutációk "szándékossága" mindig arra irányul, hogy az adott faj egyedei jobban tudjanak alkalmazkodni a környezeti körülményekhez és változásokhoz."

---------------------------------

 

Szándékosan olyan példát hoztam - és KanOne még jobbat -, amikor nyilvánvalóan nincs szó jobb alkalmazkodásról. Épp ezért, ha a szándék (isten szándéka) a jobb alkalmozkodás, akkor ez egy sikertelen megvalósulás. A másik lehetőség az, hogy nem a jobb alkalmazkodás volt a szándék. Ebben az esetben kérdés, hogy mi. A harmadik lehetőség, hogy nem is volt szándék, csak működés. És még van pár lehetőség biztosan, de azok nem túl érdekesek.