2. az erjedést nem maga a baci okozza, hanem egy enzim (alkoholos erjedésnél zimáz). Ezért a főzés már megindult erjedésnél sem igazán hatékony. Illetve csak ideig óráig.
Viszont az enzim nem hőálló. :))
3. a cukorba nem fullad bele, akármennyi cukrot meg tud erjeszteni, csak be kell oltani. Ha kevesebb a cukor, akkor több az oxigén, ez kedvez neki.
De igen. Ha elég magas a cukortartalom (25-30 százaléktól felfelé) akkor nem tud vizet felvenni és kiszárad. (Ozmózis)
Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...
5. mindenki annyi napig áztatja, ameddig neki kedves:) Ez sztem nem is függ a melegtől. Miért függne vajon?
Mert a folyamatok sebessége (pl. diffúzió) hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb.
bee.ológus
Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((