TTAMAS Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27523

2. az erjedést nem maga a baci okozza, hanem egy enzim (alkoholos erjedésnél zimáz). Ezért a főzés már megindult erjedésnél sem igazán hatékony. Illetve csak ideig óráig.

 

 

Viszont az enzim nem hőálló. :))

 

 

3. a cukorba nem fullad bele, akármennyi cukrot meg tud erjeszteni, csak be kell oltani. Ha kevesebb a cukor, akkor több az oxigén, ez kedvez neki.

 

 

De igen. Ha elég magas a cukortartalom (25-30 százaléktól felfelé) akkor nem tud vizet felvenni és kiszárad. (Ozmózis)

 

Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...

 

 

5. mindenki annyi napig áztatja, ameddig neki kedves:) Ez sztem nem is függ a melegtől. Miért függne vajon?

 

 

Mert a folyamatok sebessége (pl. diffúzió) hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb.

 

 

bee.ológus

 

 

Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((

Előzmény: Beebite (27522)