tfa Creative Commons License 2005.06.04 0 0 topiknyitó
Magyar Bálint: új tankönyv-akkreditálási eljárást alakít ki a tárca
2005. június 4. 12:31

Az oktatási tárca új tankönyv-akkreditálási rendszert alakít ki, s ennek részeként az eljárás szigorítása várható - közölte Magyar Bálint, szakminiszter az Országos Igazgatói Fórumon a fővárosban. Az oktatási tárca vezetője ennek szükségességét azzal indokolta, hogy jelenleg a tankönyvek jelentős részében a szakkifejezések túlburjánzása figyelhető meg, a mondatok hihetetlenül hosszúak, s a szövegek és illusztrációk aránya felborult az előbbiek javára. Ugyanakkor a könyvekben nincsenek - vagy csak nagyon kevés számban vannak - problémamegoldó, ismeretalkotói feladatok. A tárca azt tervezi, hogy szigorúbbá teszi az akkreditációs eljárást a minőség érdekében - közölte Magyar Bálint.

Lehetőségként említette - amiről még nincs döntés - a szakkifejezések külön szótárszerű felsorolását, hogy a pedagógusok a tankönyvrendeléskor ezt is figyelembe vehessék.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: nem tervezik a tankönyvtámogatási rendszer felülvizsgálatát. Ugyanakkor - mint mondta - valóban feszültség van a normatíva és a tankönyvpiaci árak között. A különböző évfolyamok között ezért megpróbálnak differenciálni, s rendeletileg is igyekeznek maximálni az árnövekedés mértékét, amely infláció körüli összeg lehet - jelezte a miniszter.

A pedagógus-továbbképzés központi támogatása várhatóan nem emelkedik, de a második nemzeti fejlesztési tervben megnövelt forrásokra lehet majd számítani - közölte.

Magyar Bálint szólt arról is, hogy a tárca tárgyalásokat folytat a Matávval, hogy pedagógusok kedvezményes áron juthassanak internet-kapcsolathoz. A megnövekedett művészeti iskolai díjakról kifejtette: a térítési díj differenciált, az iskola dönthet arról, mennyit szed. Ugyanakkor az elmúlt években a művészeti alapképzésre fordított összegek drámaian megnőttek, a központi büdzsé 30 milliárdot fordít e célra. A tényleges teljesítmény mérésére azonban nem alakult ki rendszer.

http://www.mti.hu/cikk/71000/