ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.06.04 0 0 2594

 

A következő 25 évben mintegy 1300 új szén-erőmű fog megépülni.  Kanadában megépült az első szén-erőmű, amelyet úgymond felkészítettek a CO2 szekesztrációra (a CO2 belepumpálására a föld mélyébe).  Az USA-t, Kínát és Indiát nem köti a Kyoto-i egyezmény, ezért ők nem bohóckodnak ilyesmivel - pedig- ezekben az országokban fog megépülni a legtöbb új erőmű.

 

A CO2 szekesztráció az erőmű költségét 50%-al az előállított áram költségét pedig 40%-al növelné (az erőmű költsége 75%-al nőne az olyan erőművek esetében, amelyek nem lettek előre felkészítve erre)

 

Vajon az energiainséges világban ki lesz hajlandó megfizetni ezeket?

 

http://www.csmonitor.com/2005/0602/p14s02-sten.html

 

 A big question is cost. Although making a plant capture ready represents only a small fraction of a power plant's construction budget, the equipment to capture CO2 would almost certainly run into serious money, experts say. Even if a reasonable technology were found, installing it in a capture-ready coal plant would raise construction costs some 50 percent (75 percent for plants not capture ready), Gibbins estimates. And running such a plant would raise the cost of producing electricity at least 40 percent due to heat loss involved in the carbon-capture process, he adds.