Hell'O Drome Creative Commons License 2005.06.02 0 0 18

Áthelyeztek... De lagalább egy üzenet, vagy valami, hm, moderátorok?

 

Azért kösz, hogy nem töröltetek végleg!

 

No, amúgy az oktatási rendszerről még: szerintem nem is igazán az a baj, hogy milyen minőségű a tanítás (mert az végülis jó, meg valamennyire eredményes is), viszont átgondolatlan! Az viszont nagyon!

 

Lássuk pl. a nyelvtanulást!

 

Valószínűleg én voltam a legszélsőségesebb helyzetben: legtöbbször FÉL! évente kaptunk új tanárt, de senki nem maradt 1 évnél tovább. Képzelhetitek, mennyire "sokat" fejlődetm ám!

A legjobb az volt, mikor még általánosban kb. fél évre fejhalllgatóval tanították (mint a nyelvvizsgánál a labor-teszt) a németet. Rögtön csúsztam vissza 1 jegyet.

Aztán eljött a gimnázium: 6 évig jártam, angol és német nyelven tanulva. Angolból az egyik félévben kaptunk egy tanárt, aki 3 TK-t vett végig velünk, és valahoy mindenki megtanult értelmesen angolul. Örök hálám neki.

Viszont németből annyit kepeszthettem, amennyit akartam: 3 éven keresztül minden dolgozatom (felelés nem volt) 1-2 pont híján lett 3-as (4-es helyett). Aztán feladtam, és erőlködés nélkül tartottam ezt a szintet.

 

Még egy sztori németből: félévente "egyeztettük" a jegyeket. Ez kb az alábbi módon nézett ki: a féllév során írtunk 5 röp és 1 nagydolgozatot. Ezek lettek, amilyenek lettek. Majd a tanárnő felolvasta mindenkinek, milyen jegyeket szerzett a félév során. Szerinte mindenkinek volt vagy 20 jegye. A kedvencei hiába írtak minden dolgozatot 2-3-asra, itt akár 15 5-öst is beszerezhettek. Én ellenben 1-2-3-asokból váolgathattam (még ha véletlen a alós jegyek alapján össze is jött volna egy nagyon gyenge 4-es).

 

Sokan kérdezték nálunk is, minek tanulunk biológiát és kémiát. Akkor nem értettem velük egyet, mert legalább azokból biztos jó voltam. De visszatekintve tényleg túlzás vagy 3 évig tanulni egysejtűekről meg férgekről-bogarakról...

Kémiából meg tiszta elemekkel foglalkozunk. De mivel átlagemberként szinte lehetetelen ilyesmihez hozzáférni, egyébként meg ki tudja, mi mivel mit csinál, így tényleg nem sokat ér.

 

A technika-órák is hiányoztak. Milyen jó lett volna, ha megtanulunk hegeszteni, forrasztani, számítógépeket alkatrészenként összeilleszteni...