Luyo_5717 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1133

AZt hiszem ez a kérdés független az iszlámtól.. Egyrészt ahogy kauthar mondta, igen veszélyes dolog, mert megutálhatja az egészet, ismerős probléma más vallásokban is az erőltetett hittanóra és egyebek, de sokkal messzebbre kiható következményei is lehetnek. A legfontosabb dolog egy gyermek esetében nem az, hogy megtanítsuk olvasni, megtanítsuk írni, megtanítsuk számolni, vagy épp a Koránt recitálni, memorizálni, hanem az , hogy megtanítsuk tanulni. Ehhez azonban leginkább nagy türelemre, és gondos módszertanra van szükség, nem pedig erőszakoskodásra. Amúgy a Korán tanulásának épp az a nagy előnye, hogy megtanít memorizálni, hisz még az arab anyanyelvű gyermek számára sem feltétlenül olyanok a Korán szavai, amik először rögtön érthetőek, másrészt pedig ad egy később szinte minden más tantárgy megtanulására alkalmas módszert, amit aztán a nebuló hasznosíthat élete során.

Fiatal gyakorló apaként magam is elkövettem hibákat a gyermekek nevelése során, és igazából akkor értettem meg azt, hogy mennyire eredménytelen bármilyen erőszak (most nem holmi gyerekverésre gondolok, mert azt eleve elvetem), és mennyire eredményes lehet, ha inkább csak az irányt, az utat, a módszert mutatja meg az ember a gyermeknek.

Persze ahogy vannak tehetségtelen és tehetséges tanárok is, úgy nyilván a szülők sem egyformák. Jártam olyan helyen, ahol a legalapvetőbb emberi szükségleteket kielégítő környezet is alig volt meg, de volt medresze, és olyan ember okította ott a kiskölköket, hogy bízvást mondom, helyben ki lehetett volna nevezni a magyar pedagógiai intézet főtanácsadójának :)

 

Előzmény: klausjürgen (1130)