schgy Creative Commons License 2005.06.01 0 0 401
"---------------------------------------------
Kérdés: ha egy felhőkarcoló 100. emeletéről ledobok 1 kavicsot, akkor mi a véletlen szerinted, az hogy eltalál valakit, vagy nem talál el?
----------------------------------------------
Ez nem is jó kérdés. Nyilvánvalóan a válasz az, hogy a körülményektől függ. Attól, hogy mi volt a szándékod, attól, hogy mennyire volt ez reális szándék, attól, hogy mennyire voltál ura ennek a cselekedetnek - ez a véletlen köznapi jelentése."
Ez Túl általános válasz egy eléggé konkrét kérdésre.
Szerintem: Az is ha eltalál, meg az is ha nem, ugyanis ha a leírt feltételeket semmivel nem egészítem ki, akkor kontrollálhatatlan a kimenete.
Ha a kérdés az lenne leesik, vagy nem, akkor a "leesik" lenne a nem véletlen (ha azt a feltételezést megengedem magamnak, hogy a felhőkarcoló a földön van és a 100. emelete a felszín fölött található), a "nem esik le" meg az, amelyik a földön egyelőre érvényesnek hitt tömegvonzásmodell újragondolására sarjkallna (feltéve,hogy elég sokszor megismételhető, tehát a kjsérlet kimenetele véletlenné válik, a mai modellben elfogadott szabályszerű kimenet helyett), egyébként megmagyarázhatatlan (hívható akár csodának is).
schgy
Előzmény: szanzaveronika (392)