takacsi Creative Commons License 2005.05.26 0 0 1458
Gondola.


Rogán Antal: „Ahová Gyurcsány Ferenc lép, pénz nem marad"


Akár egy millió embert is érinthet a kormány által tervezett új adónemek bevezetése - mondja a Fidesz kampányfőnöke. Rogán Antal arról beszélt, hogy a kormányzat már a 35. új adónemet vezeti be.
Ahová Gyurcsány Ferenc lép, pénz nem marad - fogalmazott Rogán Antal. Véleménye szerint a kormány sorozatban bejelentett lépései a legtöbb embernek adóemelést, áremelkedést és megszorításokat jelentenek.

- Az elmúlt egy hónapban bejelentették először a borravaló megadóztatását, majd a házkörüli munkák megadóztatását, gondolok itt például a bébiszitterekre, a takarítókra és még sorolhatnám. Megpendítették a szabad orvosválasztás fizetőssé tételét, bejelentették a 13. havi családi pótlék eltörlését, lényegében bejelentették az alanyi jogon járó családi pótlék eltörlését, és döntést hoztak a gyerekek után járó adókedvezmény jelentős korlátozásáról is.

Mindezek után - mondta Rogán Antal - a Medgyessy-Gyurcsány-Kuncze kormány bevezette a 35. új adónemet három év lefogása alatt, miközben folyamatosan adócsökkentést ígért. A Fidesz számításai szerint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése akár egymillió embert is érinthet. Eközben - figyelmeztetett Rogán Antal - a kormány nem csökkentette az államadósságot, és folyamatosan nagy a költségvetési is.

- Én azt gondolom, hogy jogos a kérdés innentől kezdve, hova tűnt mindez a pénz? Miért van szükség folyamatosan új adónemekre, ha közben se kormányzati fejlesztések, se az emberek életét jobbátevő lépések nincsenek.

A Fidesz kíváncsian várja a szabad demokraták véleményét a bejelentésekről. Rogán Antal emlékeztetett Kuncze Gábor nyilatkozatára, aki az idézet szerint 2004. áprilisában azt mondta, hogy ettől kezdve az SZDSZ nem szavaz meg új adónemet vagy adóemelést.

Rogán Antal kijelentette: ha a parlament elé kerülnek a javaslatok, pártja nemmel fog szavazni, és ha az SZDSZ a parlamentben megálljt akar parancsolni az adóemeléseknek, akkor a Fidesz partner lesz ebben.