Sült rizs - Nasi Goreng
Hozzávalók: - 4 csésze hideg főtt rizs
- 1 tojás, enyhén felverve
- 2 evőkanál olaj
- 5 fej mogyoróhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
- 3 piros chilipaprika, csíkokra vágva
- 1 teáskanál szárított rákpaszta, sütve
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál édes szójaszósz
- csíkokra vágott uborka és paradicsom a díszítéshez
Indonézia egyik legismertebb étele, az egész szigetvilágban igen népszerű. A nasi gorengnek számtalan elkészítési módja ismert, függően a felhasznált alapanyagoktól és a szakácsok találékonyságától. Az alább közölt alapváltozat tetszés szerint kiegészíthető sült tojással, sült csirkével, rákszirommal. Ha a sült rizsbe magába nem is keverünk semmi egyebet, hozzá tálalhatunk csirke- vagy sertéshúst, garnélarákot, apróra vágott káposztát is. Az étel kiadós vacsorává alakítható valamilyen szósszal tálalt satay kíséretében.
Elkészítés: A főtt rizst villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy a szemek elváljanak egymástól. Egy teflon serpenyőt néhány csepp olajjal kikenünk, és a tojásból egy könnyű omlettet sütünk. Ha kihűlt, apróra vágjuk.
A maradék olajat wokban felmelegítjük, és megsütjük benne a csíkokra vágott mogyoróhagymát és a fokhagymát, a chilit, és belekeverjük a rákpasztát is. (Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor itt adjunk hozzá csirkét vagy rákot.) Pirítsuk puhára. Emeljük maximumra a hőfokot, és a már illatozó zöldségekhez keverjük hozzá a rizst. Sóval ízesítsük, adjuk hozzá a szójaszószt, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk tovább. A feldarabolt omlettel, illetve a csíkokra vágott uborkával és paradicsommal tálaljuk.
Tipp: Fontos, hogy a rizst hidegen dolgozzuk fel, mert így a szemek könnyebben szívják magukba az olajat. Ázsiában legtöbbször a másnapos rizst használják az ilyen "fried rice" típusú ételekhez.