Könnyű spárgaleves újrépával és vajas galuskával
1 csomag vegyes zöldség/sárgarépa és gyökér
50 dkg spárga
5 dkg vaj
3 dl tej
só
A galuskához:
1 tojás
3 dkg vaj
kb. 5 dkg liszt
A vegyes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk és karikára vágjuk. A spárgát szintén meghámozzuk és kb. két cm-es darabokra vágjuk. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Mivel ez a leves hamar elkészül, nem érdemes mindent előre összekészíteni. Nem szabad se a zöldséget, se a spárgát szétfőzni, mert úgy élvezetes, ha "fogkemény" minden zöldség. Fazékban felolvasztjuk a vajat, és megfuttatjuk rajta a répákat annyira, hogy a sárgarépa kiadja a színét. Felöntjük vízzel és a tejjel. Közben a galuska alapanyagait összekeverjük, először a tojást felhabosítjuk a vajjal, picit megsózzuk, majd belekeverjük a lisztet. A levest sózzuk, felforraljuk, hozzáadjuk a spárgát, és ha újra felforrt, beleszaggatjuk a galuskákat. Újból felforraljuk, és a tűzről levéve megszórjuk petrezselyemzölddel.
Spárgás-epres jégsalátadesszert bodzaszörppel
1 kisebb jégsaláta
8 szál spárga
25 dkg eper
bodzaszörp
A jégsalátát vékonyan felcsíkozzuk, a megtisztított és megmosott spárgát karikára szeljük, az epret cikkekre vágjuk. Az egészet összekeverjük a bodzaszörppel és jól lehűtjük.