nemisbéka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 44

Könnyű spárgaleves újrépával és vajas galuskával

 

1 csomag vegyes zöldség/sárgarépa és gyökér

50 dkg spárga

5 dkg vaj

3 dl tej

 

A galuskához:

1 tojás

3 dkg vaj

kb. 5 dkg liszt

 

 

A vegyes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk és karikára vágjuk. A spárgát szintén meghámozzuk és kb. két cm-es darabokra vágjuk. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Mivel ez a leves hamar elkészül, nem érdemes mindent előre összekészíteni. Nem szabad se a zöldséget, se a spárgát szétfőzni, mert úgy élvezetes, ha "fogkemény" minden zöldség. Fazékban felolvasztjuk a vajat, és megfuttatjuk rajta a répákat annyira, hogy a sárgarépa kiadja a színét. Felöntjük vízzel és a tejjel. Közben a galuska alapanyagait összekeverjük, először a tojást felhabosítjuk a vajjal, picit megsózzuk, majd belekeverjük a lisztet. A levest sózzuk, felforraljuk, hozzáadjuk a spárgát, és ha újra felforrt, beleszaggatjuk a galuskákat. Újból felforraljuk, és a tűzről levéve megszórjuk petrezselyemzölddel.

 

 

Spárgás-epres jégsalátadesszert bodzaszörppel

 

1 kisebb jégsaláta

8 szál spárga

25 dkg eper

bodzaszörp

 

A jégsalátát vékonyan felcsíkozzuk, a megtisztított és megmosott spárgát karikára szeljük, az epret cikkekre vágjuk. Az egészet összekeverjük a bodzaszörppel és jól lehűtjük.