Törölt nick Creative Commons License 2005.05.25 0 0 223

Szívből gratulálok a Nox-nak, számomra ők a Dalfesztivál valódi győztesei!

Sokkal jobban sikerült a tegnapi előadás, mint a csütörtöki -mondhatni tökéletes volt. Mindent megtettek a sikerért, ennél többet már nem lehetett. Tehát fel a fejjel, büszkék vagyunk Rátok, méltóan képviseltétek Magyarországot! A 12. helynél jobbat most nem lehetett elérni (erről majd később.) Maradjatok ilyenek, amilyenek most vagytok, semmiben ne változzatok! Megérdemeltétek volna az első helyet is, de a szívünkben Ti vagytok a győztesek! Ezt majd csütörtökön Szombathelyen személyesen kifejezésre is fogjuk juttatni... Így is megismerte Európa a Nox-ot, talán majd máskor / máshol méltóképpen el is ismerik őket...

A szavazásról:

Ha össze akarom foglalni, itt nem érték-elvű, hanem érdek-elvű szavazásról volt szó. Kizárólag a politikai szempontok játszottak szerepet, a valódi teljesítmény szinte semmit. Egyszerűen nevetséges volt, hogy a kb. 9 balkáni ország végig egymásra szavazott (így nem nehéz a görögöknek nyerni), vagy ahogy a balti térség országai szavaztak egymásra-színvonaltól függetlenül. A lengyeleknek köszönet a tíz pontért, de hogy pl. az osztrákok nem adtak nekünk egy pontot sem... Nincsenek rokonaink és barátaink Európában, erről van szó. Csak akkor mi értelme van az ilyen versenyeknek? Egyszerűbb, ha egy országok közti szimpátia-szavazást tartunk, az még olcsóbb is lenne. Nem értem, hogy pl. Izrael mit keresett itt, holott nem is európai ország. Botrányos, hogy egyeseknek nem is kellett megméretniük magukat a döntőbe jutáshoz. A győztes görög számban semmi különlegeset, egyedit nem találtam, szerintem tucatszám. Szerintem a Nox-on kívül a máltai énekesnő előadása volt még kiemelkedő, sokkal jobb volt, mint a győztes. Igazságosabb lett volna, ha egy nemzetközi szakmai zsűri döntött volna.
Egyszóval itt tart most Európa: a gagyi, az átlagos, a tucatáru kell neki, az igényes, egyedi, népies, az adott ország kultúráját is bemutató pedig nem. Szomorú volt ezzel ismét szembesülni.

Ennek ellenére nem bánkódom, sőt örülök, hogy miénk a Nox és hogy csütörtökön ünnepelhetjük az igazi győztest!