labrie Creative Commons License 2005.05.25 0 0 489
Vagyis van egy csomó követelményed: mindenki kapjon annyit, amennyi elég a megélhetéshez, de aki többet dolgozott, az többet; lehessen előtakarékoskodni, de ne kelljen, ne a gyerekeik támogatása legyen a megélhetésük alapja, de ne is a nagy zsák és az elosztó állam oldja meg a kérdést.

Mikor ilyen sok, egymásnak ellentmondó követelményünk van, akkor érdemes végiggondolnunk, milyen üzenete legyen a rendszernek, és főleg, milyen ne legyen.

Szerintem az a legrosszabb, ha az a szociálpolitika üzenete, hogy nem kell dolgoznod, nem kell gyereket nevelned, ha van gyereked, nem kell taníttatnod, mert a végén az állam úgyis gondoskodik rólad, és mindenképpen lesz megélhetésed.

Nem kell adót fizetned a tényleges jövedelmed után, akkor is kapsz egészségügyi és nyugellátást - mert a becsületes idiótákon az állam behajtja az akár 70 %-nyi elvonást is!

Az ország ebbe belerokkan. Aki dolgozik, adót fizet, és gyerekeket nevel, azt agyba-főbe szívatják; aki henyél, csal, ügyeskedik, azt támogatják. Úgyhogy egyre többen adják föl a becsületességet, és állnak a csalók közé. Kíváncsi vagyok, mikor omlik össze az egész államháztartás.
Előzmény: zorki (488)