labrie
Először is én válaszoltam egy hozzászólásra, szerintem abban szó nem volt arról amit írsz.
Amit írsz, arra -már korábban leírtam- az egyik lehetséges változat, hogy a befizetett nyugdíjjárulékból minél több a saját nyugdíjszámlájára megy.
Messze az ellen szóltam eddig is, hogy dobják be egy nagy zsákba.
Szal most nyitott kapukat döngettél nálam.
"Sokan be vannak jelentve minimálbérre..." Nyahh most ezzel az a baj, hogy én hiába nyaggatnám-nyaggatom a főnököm, hogy ne minimálbérre jelentsen be. Mellette kapom a pénzem vállalkozásra. Max nyugdíjtakarékosságot köthetek, ha azt akarom, mert a néhány év múlva a minimálbér után kapott nyugdíjam tolképpen semmire sem lesz elég. Szal. nem azokkal van alapvetően a baj akik minimálbérre vannak bejelentve. (Sőt, az egyéni vállalkozók is azért fizetnek minimálbér után nyugdíjat mert megtehetik, engedi az állam akkor is ha nem minimálbérből él.)
A mai nyugdíjrendszernek ezer egy sebe van, az már igaz.
A változtatás sem egyszerű.
Alapvető követelmény, hogy a minimum nyugdíjból egy egyedülálló háztartást vezető nyugdíjas meg tudjon élni. (Nem lehet minden nyugdíjba vonuló embert öregek otthonába zárni, még akkor se, ha úgy kevesebbe kerülnének. Ami persze egyáltalán nem biztos.)
Másik oldalon meg igazságtalan, hogy attól független ki mennyit dolgozott, és mennyi járulékot fizetett, egyforma összeget kapjon. (Vagy akkor az állam csak annyi pénzt szedjen be, ami a minimál nyugdíjra mindenkinek elég, aztán utána mondja meg: ezentúl mindenki azt csinál amit akar.)
Vagy előtakarékoskodik vagy bízik a leszármazottjaiban vagy egyik sem érdekli.
Az is sántít, hogy mindenki támogassa a szüleit. Akinek nincs gyereke az meg mit csináljon? Nyugdíjasként menjen az utcára?
Az én olvasatomban az államnak kötelessége olyan nyugdíjrendszert fenntartani, hogy az állampolgárainak azért, mert megöregedtek, ne kelljen széhgyenkezniük.
Ha valaki sokáig dolgozott, és több járadékot fizetett, akkor kapjon több nyugdíjat.
Ez alapvető emberi joguk nekik is, de nekünk is, mert remélhetőleg mi is leszünk nyugdíjkorúak.