Hell'O Drome Creative Commons License 2005.05.23 0 0 9
Hmm... az index mindenképpen hírlevelet akar nekem küldeni. Elég idegesítő.

No, másik téma a hétvégi I.Q-vetélkedő.
Szerintem elég lapos volt az egész, meg amúgy is tudtam, milyen piti kérdések lesznek, szóval főképp anyám nézte - már amikor.
Ennek ellenére lényegében láttam az egészet.
Azt hittem, nem fognak tudni rajzos feladatokat berakni, de megioldották. Ehhez gratula. A 3D-ábrák ugyan furán néztek ki itt - tekintve, hogy azok ált. nehezebb IQ-tesztekben fordulnak csak elő, de egye halál.
Az időre-mennek-egyesével a kérdések is elnézhető megoldás - végülis a TV határokat szab. De azért egy rendes IQ-teszt adott időre megy, és csak a kezdésnél, valamint az idő lejártánál szólnak - hogy elkerüljük a tippeléseket. Meg ugye az utólagos értékelés is elmaradt (ahol beszélgetve végigmentek a nem-jó válaszokon, és megindokolhatod, miért azt választottad, és ha helyesen gondolkodtál, akkor elfogadható a válasz.
Ami viszont kifejezetten idiotizmusként jellemezhető, azok a "nyelvi" és a természettudományos kérdések voltak. Mit kerestek azok itt? Legfeljebb egy műveltség-tesztbe fértek volna bele...
Persze a legtöbb kérdés-válasz közismert volt, de mivel az IQ a logikai készséget méri fel (ti.: hogy milyen "okos" vagy), így rosszul vették ki magukat.
Azt is sajnáltam, hogy elmaradtak a számsorozatok és számtáblázatok. H a rajzos példákat sikerült berakni, ezeket miért nem?

A végére jött persze a csattanó: életkoros szorzó. No, ilyen viszont SEHOL nincs. Használják ugyan, de az már nem IQ-t jelent, hanem statisztikai elemzést és tippelgetést.
A szorzók bevezetése már azért is nevetséges, mivel az IQ-teszteket gyakran hasnálják FAJOK KÖZTI összehasonlításra.
Arról nem is szólva, hogy az elérhető maximum 145 pont körül volt. Ami még egy könnyű IQ-tesztet is csak alulról ver: az alap embereknek szánt iq-teszt legalább 150-ig fel kéne mérjen. A nehezebbek 180-220-ig is mérnek.
Így nem csoda, hogy az összes kérdésre, amire odafigyeltem nemcsak, hogy helyes választ tudtam adni, de azt is meg tudtam volt mondani, a készítők szerint melyik lesz a helyes...