gépdoki Creative Commons License 2005.05.22 0 0 496
Szia Zöldlomb!

A STIHL/HUSQVARNA vita nem ma kezdődött és gyanítom, hogy jó darabig még el fog tartani. Mi mind a két márkát javítjuk kb 15 éve, és amit éllítok az az elmúlt 15 év tapasztalata. (Hangsúlyozom, hogy nem egy-két motorfűrész javítunk évente.)

Az alaptétel igaz, mégpedig az, hogy mindkét márka jó. De mindig van egy, amelyik valamilyen tulajdonságai miatt jobb.
Az senki sem vitathatja, hogy a STIHL a fejlesztésben élen jár, a Husqvarna sok megoldást a STIHL-től vett át. Nem igaz, hogy a STIHL jobban ráz. Vannak típusok mindkét márkánál, amelyek a kategórián belül jobban, vagy kevésbé ráznak.
A sok típust ősszehasonlítva állíthatom, hogy a STIHL általában azonos hengerűrtartalom mellett nagyobb teljesítményt képes leadni, és kedvezőbb a teljesítmény/súly aránya. Persze ez nem azt jelenti, hogy Husqvarnanak ne lenne olyan jól sikerült fűrésze, ami nagyon jó paramétereket mondhat magáénak.
Szervíz oldalról továbbra is kitartok amellett, hogy a Stihl motorfűrészek lényegesen kevesebb alkatrészfelhasználással üzemeltethetőek és még egy nagyon erős érv: a STIHL gépekhez megkapod a legapróbb alkatrészeket is, amíg a Husqvarnahoz jó részt csak kisebb nagyobb részegységeket kapsz. Lényegesen hamarabb megkapjuk a Stihl alkatrészeket, és lényegesen nagyobb arányban. Amíg a Stihl a rendelt alkatrészek 90-95%-át szinte azonnal tudja adni, addig Husqvarna csak 50-60%-át.
Az eladási statisztikák is azt igazolják, hogy lényegesen több Stihl fűrészt vásárolnak (kb 2x annyit) mint Husqvarnat.

Mind emellet maximálisan tiszteletben tartom bárki véleményét. De az elmúlt 15 év alatt kialakult és szátalanszor helytálló véleményemet továbbra is fenntartom!

Hogy még bonyolultabb legyen a kérdés: a Stihlen és Husqvarnan kívül bizony van még jó néhány márka, ami például hobby felhasználás esetén kíválóan kiszolgálják a tulajdonosaikat - néha meglepően jó minőségben.

Üdv. Gépdoki
Előzmény: Zöldlomb (491)