takacsi Creative Commons License 2005.05.21 0 0 1449
"Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak meg a 21-es buszon a fővárosban – állította a rendőrségi híradás után Batiz András kormányszóvivő.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben az aggodalomra okot adó, a köztársaságot gyengítő események között említette az esetet, kijelentve:

„Sokaknak erős meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó és az arra épülő rasszizmus, ott van a fasiszta eszmék újjáéledésének a lehetősége.”

Gyurcsány Ferenc azt mondta: „Nagy hibát követünk el, ha farkast kiáltunk akkor, amikor nincs. De nem lehet nem észrevenni azt, hogy ha egy roma fiút ér támadás, és ennek során bakancsos, fekete katonaruhát viselő fiúk és lányok játszanak szerepet, akkor bizony fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, és nincs ok védeni ezt.”

Batiz most úgy magyarázta Gyurcsány szavait, hogy a miniszterelnök arról beszélt, ha történik egy ilyen támadás, akkor sokaknak egyből az jut eszébe, hogy az elképzelhető, hogy ilyen szándékokból fakad, és ez önmagában figyelmeztető jel. Gyurcsány és Tatai-Tóth András MSZP-s képviselő a parlamentben a jobboldalt a szélsőségesek támogatásával vádolta, az ellenzéket téve felelőssé az esetért. Batiz kifejtette: a támadással kapcsolatban tartott vasárnapi fővárosi antirasszista demonstráció kellő apropó volt arra, hogy a sokszor már fel sem tűnő hétköznapi megkülönböztetés és az erőszak ellen felemeljék szavukat az emberek.

Teleki nem kér bocsánatot

Teleki László, az esélyegyenlőségi tárca cigányügyi politikai államtitkára, a vasárnapi demonstráció egyik szónoka sem lát okot a bocsánatkérésre.
Előzmény: bormester (1446)