Zöldlomb Creative Commons License 2005.05.21 0 0 491

Kedves Mindenki!

 

Újra eljött közénk Gépdoki, és ez jó. Mondott sokat egyszerre, és jól le is szólta a Husqvarna cuccokat. Ő a szaki, aki kézben tartja a dolgokat, de az én tapasztalatom, igaz, hogy csak Husqvarna gépekkel dolgoztam eddig, nem olyan lehangoló, sem a profi, sem a farmerfűrész kategóriában. Az, hogy alkatrészigényes lenne, azt nem tudom, mert az én sokat használt (ca. 1000 óra az elmúlt évben) farmerfűrészemnek semmi baja sem volt eddig, a többiről meg nem tudok nyilatkozni, mert azokat nem nyúzzuk annyira.

Az előző állítás persze igényli azt a kiegészítést, hogy felbuzdulva -többek között- az itt elhangzottakon én is beszereztem egy kiváló minőségű Stihl láncot a 3 miliméteresre kopott Husqvarna helyett, ami valóban jó kis lánc. Ezidőtájt vált esedékessé a lap és a meghajtó csillagkerék cseréje is, ezek is megtörténtek. Aztán elkezdtük használni a gépet, és már az első nap elkezdődött a baj. Az történt, hogy a lánc valószínűleg egy kicsit keményebb anyagból van, mint a csillagkerék, és a méretei sem tökéletesen kompatibilisek, mert kb 50 óra alatt hatalmas bevágás keletkezett a csillagkeréken. Nekem az előzőekben sikerült egy csillagkeréken 3-4 láncot lefuttatni egy ilyen eredmény eléréséig. Ezek után szemrevételeztem alaposan a láncok meghajtószem oldalát, és alakját tekintve nem tökéletesen azonosak. Hogy az anyag milyen keménységű, azt nem tudom, csak azt, hogy más érzés ugyanazt a reszelőt a két láncon tolni.

Szóval így jártam kétezer forinttal olcsóbb lánccal, és a kompatibilitással.

Tanulság: jobban figyelj oda, ha vásárolsz.

Meg még egy kiegészítés Gépdokiéihoz. Állítod, hogy a profi felhasználók 'csak ' Stihl-el dolgoznak. Tapasztalatom szerint ez tájegységenként, és erdőgazdálkodónként változik. Ismerek Nyugat Magyarországon olyan erdőt, ahol mindenki a Husq.-ra esküszik, és azt mondják, hogy amíg St. gépeik voltak, addig (idézem) "...sok volt a bizonytalanság". Nagyjából ez volt a szakoktatói  vélemény a gyöngyösi erdészeti iskolában is emlékeim szerint. Ennek az oka lehet, hogy a karbantartás, lehet, hogy kitől milyen kedvezményeket tudott a beszerző kialkudni, de lehet, hogy ez egy amolyan Illés-Metró-Omega vita.

Ausztriában,(pedig az közel van a Vaterlandhoz,) meg az általam ismert, és gyakran látogatott szlovén és olasz hegyekben szintén a téliesített Husq.-ra esküsznek a parasztok és az erdészek. Erdélyben tapsztalatom szerint fele-fele, de ott az ár a meghatározó tényező.

No, irány Olaszország.Üdv

Zl