gépdoki Creative Commons License 2005.05.20 0 0 483
Szia Freiburg!

1. Ha új egy gép, szinte teljesen mindegy, hogy mennyi ideig állt a boltban. Üzemanyag bele és indulj! Vigyázz azonban arra, hogy kútnál soha ne vegyél benzinkeveréket - mindig te magad keverjed be a benzint a megfelelő kétütemű olajjal!
95-ös ólommmentes + (lehetőleg) gyári kétütemű olaj. Ha nem gyári olajat teszel bele, akkor figyelj az API besorolásra. API TC (TC-I, -II,-III) olajakat keverjél a gyár által előírt keverési arányban.

2. Szerintem az előző hozzászólásokban már sok minden elhangzott a BRIGGS motorok karbantartásával kapcsolatosan ami nem, az már más fórumra tartozó szakirodalom kérdése. Fontos!! Soha ne használj az autókban alkalmazott motorolajokat!!! API SAE 30 besorolású olajakat kell a négyütemű kertigép-motorokba tenni, a legjobb a BRIGGS gyári olaja. Olajcserék: első alkalommal 5 üzemóránál, majd 25 üzemóránként. Ha Briggs olajat használsz, akkor a továbbiakban 50 üzemóránként elegendő az olajat cserélni, de évente legalább egyszer!
Fontos: az olajszint és a levegőszűrő rendszeres ellenőrzése és szükség szerinti cseréje.

3. EFCO = OleoMac = Emak Egészen jó és megbízható gépek hobby felhasználás estén. Profi felhasználásra kizárólag STIHL, vagy Husqvarna ajánlott . A kettő közül - pro, kontra - a STIHL a nyerő választás(még a kissé magasabb ár ellenére is) Az EFCO alkatrészeket be tudod szerezni a szinvonalasabb szakkereskedésekben és szervizekben is! Viszonylag jó az alkatrészellátása. Egyébként a jótállási jegyen fel vannak sorolva a garanciális szervízek - alkatrész szintén ezeken a helyeken szerezhető be!

4. Ahogy írtad, profi munkákat akarsz végezni. Ehhez első sorban STIHL gépeket javasolnék. Az XP jelenti a Husqvarnanál a profi kivitelt. ezeket szabad csak árban is összehasonlítani a STIHL profi fűrészekkel. A STIHL MS 260, 361 jól kezelhető, profi és strapabíró fűrészek. Nincs ezeknél jobb a piacon pillanatnyilag.
A Husqvarna sem rossz, de lényegesen alkatrészigényesebb, nagyobb fogyasztású és rövidebb élettartamúak, mint a hasonló teljesítményű STIHL motorfűrészek. Nem véletlen, hogy itthon is az eladott motorfűrészek több, mint 50 %-a STIHL. A profi gépek kategóriájában ez az arány még erősebb a STIHL javára.

A többi topiclátogató érdekében is kérlek, hogy legközelebb lehetőleg egy hozzászólásban csak egy, esetleg két kérdést tegyél fel.

Üdv. Gépdoki
Előzmény: Freiburg (468)