takacsi Creative Commons License 2005.05.20 0 0 1442
"Két hír, tessenek összevetni:

"Magyarországon nem érhet senkit hátrány azért, mert származásában, vallásában, politikai meggyőződésében, kulturális, vagy egyéb identitásában eltér attól, aki ítéletet alkot - szögezte le Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a parlamentben. A kormányfő napirend előtti felszólalásában a május 8-án Budapesten, a 21-es buszon megtámadott, cigány származású fiú esete kapcsán beszélt erről. Úgy értékelte: nem lehet nem észrevenni ebben az ügyben, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, ami aggodalomra ad okot. "Nagyon sokaknak az az erős meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó és arra épülő rasszizmus, ott van a fasiszta eszmék újjáéledésének a lehetősége" - fogalmazott." (MTI)

Ezzel:

"Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban. Erről a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatón beszélt. A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferencnek bocsánatot kellene kérnie szavaiért.

A miniszterelnök azt mondta, hogy sokaknak erős meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó, és az arra épülő rasszizmus" - mondta a Batiz András újságírói kérdésre. A rendőrség pénteken jelentette be, hogy a 15 éves roma fiút egy 17 éves, magát romának valló fiú szúrta le.

A kormányszóvivő a miniszterelnök parlamenti felszólalását idézte az újságíróknak. Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Nem jó az, ha akkor is minősítünk, amikor ennek nincs még itt az ideje. De nem lehet nem észrevenni, hogy ha egy roma fiút ér támadás, akkor erre az a reakció, hogy bizony itt a fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, és ez önmagában figyelmeztető jel.


Tehát a miniszterelnök "arról beszélt, hogy ha történik egy ilyen támadás, akkor sokaknak egyből az ugrik be, hogy az elképzelhető, hogy ilyen szándékokból fakad, és ez önmagában figyelmeztető jel" - értelmezte a kormányfő szavait Batiz András."