sziasztok regi es uj kecske tulajdonosok
most szombaton 2 kisgida (nosteny) koltozik hozzank a hetvegi birtokra. azert 2, mert ugy olvastam, hogy ha egyet veszel, az nehezebben akklimatizalodik es tobbet is mekeg magaban. legyetek olyan jok (a gidakhoz es hozzam), hogy ellatok szaktanaccsal:
1. Mi alapjan valasszak kisgidat? 6 db van, 5 feher, 1 barna. En eddig szin alapjan 1 feher 1 barna mellett tortem landzsat. Van valami tudomanyosabb kriterium?
2. Mit egyen a kisgida? Most 2,5 honapos az oreg juhasz szerint. Az oreg azt mondja, megeszik mindent, csak szaritott legyen, plusz szereti a szaraz kenyeret is. Magokat nem eszik? Van valamilyen tuti abrak, amit szeretnek? Ha van, hol lehet beszerezni nagyobb tetelben?
3. A futes gondot mar nagyjabol megbeszeltetek az elozo valaszokban. Nalunk a fa karamot most keszitem regi deszkakbol. Kerdes, hogy a regi deszkakat nem ragja-e ki a kecske?
4. Ha nincs futes, telen megfagy a vize, eleg, ha nyalogatja a jeget?
5. Nem biztos, hogy minden nap ki tudok menni a telekre, amit 1 oldalrol erdo vesz korul. Mennyi valos a kecskek eseteben a rokaveszely? Meg birjak vedeni magukat?
6. Ha mondjuk 2 nap nem megyek ki egymas utan, de odakeszitek nekik eleg eleseget es vizet, ellesznek addig?
7. Mennyit kell utanuk tisztitani? Egy helyre teszik le az anyagot vagy ossze-vissza?
8. Lehet-e a karam alja fold vagy legyen fa vagy ko vagy szorjam fel szenaval?
9. Gyorsan nonek? Meddig lesz meg "kisgida"?
Elore is koszonom a valaszokat a ket kis rosszcsont neveben.
Feher es Barna Meki