rovó Creative Commons License 2005.05.18 0 0 54

 Az őrségi parasztházakban mindennek rendje volt. Ez a rend persze lassan változott, de vannak maradandó és átmenthető értékei.

 

Ilyen például az, hogy a gazdának az asztalfőn, azon a helyen kell ülnie, ahonnan szemmel tarthatja a bejáratot, s ahol a belépő idegen tekintete azonnal a gazdáéval találkozik. Innen a koldús is tudja, kitől kell kérnie, a vándorkereskedő is, hogy kivel kell tárgyalnia.

 

A képen látható előtér a veleméri Cserépmadár szállás étkező-előszobája. Az asztalfő fölötti nagy képben Kossuth apánk, az alatta lévő kisebbekben II. Rákóczi Ferenc, Esze Tamás és társaik. A ház lakatlanná válván, az asztalfőt ma már a vendégek foglalják el.

 

Ilyen vendég volt Rákóczi Ferenc és kedves családja (a nagyságos fejedelem rokonai), akikre mindig szeretettel gondolunk.

 

Az asztalfőre ültetett vendégeink egyike volt Habsburg Katalin is, aki egy kétfejű sasos téglát hozott a háznak ajándékba. Jelét adta annak, hogy felismerte a feje fölött azt a két magyart, aki a családját a tróntól megfosztotta.