takacsi Creative Commons License 2005.05.16 0 0 1141
2005.05.15., vasárnap
tomcat

Na, itt vagyok. Ellentétben az Index és az RTL Klub híreszteléseivel, nem ütöttek le, és nem is tartóztattak le. Az Index újságírójának gratulálok a kicsinyes csúsztatásért, tudom, hogy nem kedvelnek a szerkesztőségben, de azért hazudozni még nem kellene. Bár legalább a cikkírónak megeresztett e-mail után hozzábiggyesztettek egy kis pontosítást a cikkhez. Az RTL klub azonban egyszerűen a feje tetejére állította a történteket, gátlástalanul hazudozva, melyben segédkezett az SZDSZ Új Generáció egy aktivistája is. Korrekt kis sajtóper lesz belőle, mivel a TV2 felvételei igazolják, hogy egyáltalán nem az történt, amit az RTL Klub állított, és mellesleg elkövették azt a hibát, hogy bár megszólaltatták Loydit a történtekről, az ő mondandóját nem is vágták bele a híradásba. Ennyit a kiegyensúlyozott tájékoztatásról, de hát istenem, ha van pénzük kártérítésre, csak csinálják. No de nézzük, hogy is zajlott ez a nap - mi történt a Moszkva téren?

Nagyjából háromnegyed tizenkettőkor érkeztem a Moszkvára, negyedórával a demonstráció kezdete előtt. Egy táblát vittem magammal, melynek felirata a következő volt: A CIGÁNYOKAT BÁNTANI TILOS! Hogy van-e ebben valami irónia, vagy sem, ezt mindenki döntse el maga. Gyengébbek kedvéért még egyszer szájbarágom: nem vagyok rasszista, de nem örülök neki, hogy a cigányok rendszeresen különleges bánásmódot követelnek, akár a törvények ellenében is. Nevetségesnek tartom azt is, hogy óriási hacacárét csapnak egy megszúrt cigány miatt, holott egy szót sem szól soha senki azokért, akiket a cigányok késelnek meg. Én még soha nem bántottam valakit csak azért, mert cigány - avagy arab, zsidó, japán, vizigót, bunyevác. Mindegy. De ha valaki rám támad, nem mérlegelek demokratikus elveket.

Bár a táblámat becsomagolva vittem, és nem is a tüntetőkhöz mentünk Loydival, hanem a fornettis bódéhoz, máris körénk gyűltek egy csomóan, néhányan fel is ismertek. Megjelent egy rendőr alezredes, aki a megemlékezésünk idején is a biztosító csapat tagja volt, megkérdezte, mit tervezünk, mi van a táblán, ám semmi kivetnivalót nem talált benne. Ekkor már vagy száz-százötven ember - nagyrészt barna bőrűek - várakoztak a tér közepén felállított két hangfal körül. Néhányan táblákat is tartottak, Odajött egy idősebb cigányember - bocsánat, a nagy balhéban elfelejtettem a nevét - bemutatkozott, mert ismert engem már, s a jelek szerint az írásaimat is. Udvariasan beszélgetni kezdett velem. Némi klisétéma-boncolgatás után - tudom-e, hogy a nem cigányok is bűnöznek, miegymás - említette, hogy egy emlékművön dolgozik a rasszizmus áldozatai emlékére, és mivel hallotta, hogy grafikus vagyok, mit szólnék, ha "összedugnánk a fejünket." Ezúton üzenem, hogy benne lennék, de ezt akkor ott nem tudtam elmondani, mert megjelent egy gyomorbajos figura, és jó hangosan beszólt.

- Ez csak egy szemét skinhead! Idejött élvezkedni!
- Skinhead a kurva anyád - feleltem a Moszkva térhez illő hangnemben, mire a fószer elvörösödött, páran pedig hőzöngeni kezdtek.
- Jaj, hogy mondhat ilyet!
- Miért, ő nácizhat engem?
- Hát de akkor is, micsoda durva hangnem!
- Durva hangnem? De ő nevezhet engem bűnözőnek, ugye?

Ebben maradtunk, majd néhányan megkérdezték, mit jelent a polómon az I Support the Worldwide Jewish Plot felirat. Mondtam, hogy ez egy nemzetközi zsidó mozgalom. Örültek, hogy akkor mégsem vagyok náci. Közben odasomfordált pár szép arcú cigány, gyanakodva néztek, aztán meglátták a tábla feliratát, elvigyorodtak és távoztak.

Ekkor azonban már vagy tíz kamera csattogott, és nem tudtam nyugodtan megenni a fél zacskónyi maradék Fornettit és meginni a kólát, mert mindenki kérdezgetett. Mi a szándékom, mit jelent a tábla, melyik szervezettől vagyok. Mondtam, hogy szándékom kifejezni, hogy a cigányok a világ legbecsületesebb népe, akik sose késelnek meg senkit ok nélkül, nem is rabolnak ki soha senkit, és nem is lopnak. Mint ahogy Loydit se akarták megkéselni éppen két napja, éppen itt, a Moszkva téren.

- Miért fontos, hogy cigányok akarták kirabolni? - kérdezte valaki.
- És az miért fontos, hogy akit leszúrtak, cigány volt-e?

Ennyiben maradtunk, aztán elindultunk egy kicsit mozgolódni.

Átmentünk a tömeg túloldalára, találkoztunk pár fotóriporterrel és újságíróval, felvett pár tévé, közben meghallgattuk Horváth Aladár sirámait, aztán Tamás Gáspár Miklós fejtegetését arról, hogy mennyire rossz neki itt Magyarországon, hogy ő nem akar rasszista országban élni, és egyáltalán. Közben cigányok kóvályogtak körülöttünk, "ROMA VAGYOK, NEM TURISTA" feliratú pólókban, a hátukon SZDSZ Új Generáció felirattal. Egyszer csak jött egy rasztahajú fehér kölyök ugyanilyen pólóban.

- Bocs, ne haragudjál már - állítottam meg - te cigány vagy?

A gyerek nézett bambán, azzal a fejjel, ami a nem túl intelligens illetve a befüvezett emberek sajátja.

- Nem, de nem is vagyok túl büszke rá! - bökte ki végül.
- Aha. Szóval te cigány akarsz lenni?

A választ nem hallottam, mert egy öntudatos középkorú nő sodródott a képbe, és rikácsolni kezdett.

- Minek jött maga ide, mit képzel maga!!

Emlékeztetném a kedves olvasókat, hogy még mindig nem csináltam semmi provokatívat, leszámítva hogy álltam a táblámmal. Ugyebár az SZDSZ büszke rá, hogy nekik mekkora nagy humorérzékük van, hát én nem láttam.

- Tudja, asszonyom, ez itt sajnos egy demokratikus ország, így én is oda megyek, ahová akarok.
- Peeersze, mert csak maguknak van demokrácia!!
- Miért, akadályozza magát valaki a tüntetésben?

A nő sarkon fordult, és sértődötten elvonult, hogy beszámoljon a helyi ÖTYE-szervezetnek (Öreg Tyúkok Egyesülete). Helyette egy szakadt cigány sodródott a képbe, meg mögötte egy kisebb falka, és odakiabált nekem:

- Mit akarsz te itt, mindjárt megkéselünk!
- Hozzám beszélsz? - kérdeztem mosolyogva, mert nem szoktam hozzá, hogy egy demokratikus országban csak úgy megkéselgessenek.
- Te rohatt szkííínheed! - üvöltötte a cigány és ököllel nekem esett.

Az első ütése félrement, mivel csak hadonászott, mint a hülye. Hátraléptem, a második sem talált, de hátulról nekiütköztem valakinek, és a harmadik betalált a szemem fölött. Nem volt valami nagy ütés, de arra elég volt, hogy elunjam a mókát. A következő lépésben fogtam a cigányt, aki a jelek szerint roppant keveset tudott a küzdősportokról, és úgy pofán térdeltem, hogy összeesett. Mindez látható egyébként a TV2 által készített felvételen is, ők ugyanis magasba tartott kamerával rögzítették az egészet, azt is, ahogy a cigány ok nélkül rám támad. A havert elfeküdni látva a többi harminc tetves mindjárt szétrebbent, jájáj, ez visszaüt, ám hirtelen ott termett vagy negyven ember, azok nem cigányok, és ordítozva megálljt parancsoltak a bunyónak, magyarázva a cigányoknak, hogy ez provokáció, és ne csinálják, mert pont ez a célja! Hirtelen körülvettek a rikácsoló nyanyák, óbégattak, mint akiket ezért fizetnek, én meg álltam magamban, és vártam, hogy odaérjenek a rendőrök, akik egyébként nemigen kapkodták a lábukat. Aztán megérkeztek, közrefogtak és kivezettek a tömegből. Útközben egy cigány még nekiállt ordibálni nekem, mint azt a TV2 híradója mutatta is, én pedig elmondtam a kameráknak, hogy íme, láthatták, ki a rasszista, ki támad rá a másikra késsel a rövid haja miatt. Hogy leütöttek volna, az enyhe túlzás, igaz, hogy lett egy pukli a szemöldökömön, de mostanra már nem is látszik. Ellenben a pofán rúgott cigányt ketten támogatták a mentőautóhoz.

Itt oszlassuk el egy kicsit a média által alkotott homályt. Az Index és a Népszabadság azt írták, "karlendítéssel próbálkoztam." Mielőtt bedőlnétek ennek a marhaságnak, nézzétek meg két korábbi tüntetésriportomat, amelyből kiderül, mi is a véleményem a karlengetőkről:

Bohócruhában a Vér és Becsület tüntetésén
Bácsfi Diana műfaszt kap

Persze nem kell meglepődni a vadliberális média csúsztatásain, avagy ez esetben hazugságain.

A rendőrök tehát kiemeltek a tömegből, egyébként nagyon barátságosan, betessékeltek egy rendőrautóba, aztán elvittek a kerületi kapitányságra, és megnézték, mennyire sérültem meg. Ez nem letartóztatás vagy előállítás volt, egyszerűen elvittek, mielőtt tényleg megkéselnének. Nem volt különösebb bajom, igazából csak a kocsiban vettem észre a dudort a szemem fölött, de azért hívtak hozzám egy mentőt. Azok kijöttek, ránéztek a nevetséges kis púpra, majd megkérdezték, van-e más sérült.

- A Moszkva téren egy cigány - feleltem.
- Azért nem kár - felelte unottan a mentős.

Időközben befutott Loydi is, gyalogszerrel, és elmesélte, hogy a cigányok őt is el akarták kapni, de amint egyet orron könyökölt, szétszaladtak, mint a patkányok. Az RTL Klub meginterjúvolta őt a történtekről, el is mondta, mi történt.

Ez történt tehát ma a Moszkva téren. A cigányok nem voltak képesek kulturáltan tüntetni, de hát mit vártunk. Az Intelligencia Nagydíjat az a roma nyerte, aki ELITÉLJÜK A RASSZMUST! feliratú táblát tartott a magasba.

No és most egy pár szót a sajtóvisszhangról. A TV2 riportja korrekt volt; bemutatták, mi történt, bár azt óvakodtak kijelenteni, hogy a cigányok rám támadtak, mutatták a bunyó egy részét, és említették, hogy "verekedés tört ki." A Duna TV kissé elmismásolta a dolgot, csak annyit vettek észre, hogy elvezettek. A Hír TV diplomatikusan nem említette a dolgot. Az RTL Klub azonban pofátlan módon hazudott, de olyan szinten, hogy az kimeríti a hitelrontás és a hamis tájékoztatás tényállását. Ez nem csak az én magánvéleményem - mint jó tíz éve praktizáló újságírónak - hanem egy másik kereskedelmi televíziónak dolgozó ismerőseimnek is. Mi is volt ebben a riportban?

Nos, az RTL Klub nemes egyszerűséggel a bunyónál kezdte az egész tudósítást. Azt állították, hogy egy fiatalember "provokálta" a tüntetőket, majd rátámadt egy cigányra. Khmm... csakhogy nekem hiteles videófelvételeim vannak ennek ellenkezőjéről, kezit csókolom. Ezután megjelent egy SZDSZ aktivista, aki szemrebbenés nélkül közölte, hogy én őt is megütöttem az arcán, és mutogatta a vérző kezét, mert ő állítólag megpróbált szétválasztani minket. Hát persze, fiam. Nyilván a cigány vágta jól pofán. Én azonnal leálltam, miután az öklöző tetvest felrúgtam. Ráadásul, mint írtam, az RTL Klub megkérdezte ugyan Loydit, hogy mi történt, de ezt már nem tették bele a riportanyagba. Mindez olyan mértékű ferdítés, ami már túlmegy az ízléstelen csúsztatás fogalmán. A jövő héten levelet írok az RTL Klubnak, és ha nem válaszolnak, felkeresek egy ügyvédi irodát, és beperelem őket. Meglehetősen nehéz lesz bizonyítaniuk a riport tartalmának valódiságát a TV2 felvételeinek ellenében. A tét tízmillió forint lesz, s ha megnyerem a pert, a pénzt egy állatmenhelynek fogom adni.

A Népszabadság is nagy hibát követett el: cikkükben azt állították, korábban én tettem fel az Internetre az Olah Action-t, és hogy korábban megzavartam egy melegfelvonulást. Írtam nekik, hogy lesznek szívesek helyreigazítást közölni, különben oda is megy egy sajtóper. Most persze lehet mosolyogni, hogy de hülye ez a tomket, asziszi mindenkit beperelhet, nos, pedig éppen ez fog történni.

A legkorrektebb a stop.hu magazin riportere volt, aki még a tüntetésen elkérte a telefonszámomat, majd felhívott, hogy pontosan tisztázza, miért voltam ott és mi történt. Ők valóban azt írták, ami történt. A tüntetés után felhívtam a Népszabadság és a Magyar Nemzet szerkesztőségét is, hátha érdekli őket, hogyan láttam én az eseményeket. A Népszabadság nem méltatott figyelemre, a Magyar Nemzet újságírója azonban türelmesen végighallgatott. Az eredmény? Tessék eldönteni, melyik lap érdemes arra, hogy hiteles forrásnak nevezhessük. Régi olvasóim nyilván könnyen eldöntik.

Népszabadság:

Karlendítéssel provokált egy férfi

A tüntetést egy kisebb incidens zavarta csak meg. "A cigányokat bántani tilos" - feliratú táblával a tömegbe keveredett a Tomcat néven elhíresült szélsőjobboldali provokatőr, aki pár hónapja azzal okozott botrányt, az internetre kirakott egy "cigányölő" játékot. Szemtanúk elmondása szerint a kopasz, és a bőrfejűek ruházatát viselő férfi egy idő után náci karlendítést mutatott be. A körülötte állók közül valakit annyira sértett a feérfi viselkedése, hogy leütötte.

A kisebb dulakodásnak a rendőrség vetett véget, akik eltávolították a férfit a helyszínről a nagy számú tévés stáb és néhány felháborodott roma fiatal kíséretében. "Egyedül vagyok, és békésen tüntetek" - mondta a rendőröknek a férfi, aki korábban melegek felvonulását is megzavarta egy magányos és provokáló akcióval.

Magyar Nemzet:

Le akartak szúrni egy tüntetőt a Moszkva téren
Dulakodás a megtámadott cigány fiú mellett rendezett tüntetésen

Tiltakozó gyűlést rendeztek ma a fővárosban, a Moszkva téren, ahol múlt vasárnap egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. Az MNO-nak nyilatkozva a megmozdulás egyik résztvevője elmondta: a tüntetés számos résztvevője rátámadott és bántalmazta.

Azzal fenyegetett meg a tüntetés mintegy harminc résztvevője, hogy leszúrnak - számolt be a karddal átszúrt 15 éves cigány fiú ügyében rendezett tüntetés résztvevője. Polgár Tamás grafikus, aki Tomcat néven internetes blogja által is közismert, egy ismerősével részt vett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által kezdeményezett, ma délelőtti demonstráción.

Az MNO szerkesztőségébe betelefonáló Polgár elmondta: egy táblát vitt magával a demonstrációra, melyen a következő felirat szerepelt: "A cigányokat bántani tilos". Elmondta: ő antifasisztának vallja magát és elítéli a roma fiú elleni támadást. Hozzátette: mindemellett nem tagadja, hogy a feliratnak némi éle is volt. Elmondása szerint az ügy körül gerjesztett feszültség (a rendőrségi nyomozás jelenlegi adatai szerint a bűncselekménynek nem voltak rasszista indítékai, s nem igaz, hogy a támadók fekete vagy bármilyen egyenruhában lettek volna - a szerk.) mellett ambivalens érzésekkel tölti el, hogy két cigány ugyanebben a megállóban próbálta megkéselni a minap barátját, mivel el akarták venni mobiltelefonját.

A Polgár által hordozott felirat és annak hordozója a tüntetés kezdetétől fogva feszültségforrásnak tűnt ? derül ki a telefonáló szavaiból. Polgár Tamás elmondta: először rövid haja és fekete nadrágja miatt "szkinhednek" nevezték, majd mintegy 30 fős csoport vette körül és azzal fenyegette, hogy megkéselik őt. Ezt követően rátámadtak, amit ő "kivédett", bár ököllel arcon csapták. A rendőrség részéről csak ezután jöttek oda hozzá megkérdezni, miként történt az incidens - állítja a telefonáló.

Ezek után mindenki döntse el, mi a valószínűbb: hogy rátámadtam egymagam kétszáz cigányra, vagy fordítva.

A cigány által okozott "sérülés" egyébként jelenleg így néz ki. Ennyit arról, hogy kit ütöttek le és mennyire. Igaz, a helyszínen készült képeken elég csúnya, de estére el is múlt.