Badmotorfinger Creative Commons License 2005.05.13 0 0 16

Nem csak MP3 lejátszók használhatnak CF-et.

Vannak kisebb (házi) stúdióberendezések, diktafonok stb.

 

Amúgy itt szó sincs lopásról !!!

Arról sincs szó, hogy bárkit a saját fotóiért vesznek le.

 

Magyarországon a zenék, filmek magáncélú másolása jogszerű. Bárki másolhat magának ilyen tartalmat.

Viszont emiatt az "alkotók" igen komoly jogdíjtól esnek el, mert ugye a törvények értelmében ez az ő szellemi alkotásuk, amelynek felhasználásáért jogosultak ellenszolgáltatást kapni. 

Az elmaradt jogdíjak kompenzálására találták ki ezt a rendszert, amit más korábbi hang és adathordozókon már régóta alkalmaznak. Kazettán, videókazettán, írható CD-ken is van ilyen díj. Ezeket is megfizettük eddig, pedig lehet, hogy megvett videókazettán a nyaralás videója van, a kazettán pedig a "trónörökös" első gőgicsélése. Az nyilvánvaló, hogy azt senki sem tudja ellenőrizni, hogy az adathordozó miként lesz felhasználva, arra milyen tartalom kerül.

Aztán változtak az idők és a nevezett jogvédő szövetség ráébredt, hogy az újabb adathordozók is elterjedtek annyira, amiből szép kis hasznot lehet húzni.

Az innen befolyt pénzt a hanghordozó eladások és művek bejelentett médiamegjelenése mértékében osztják szét a szerzőknek. Bár a pontos súlyozás voltaképpen nagyobb rejtély, mint Atlantisz holléte. Tehát a CF kártyánk díjából valószínúleg legtöbb hasznot a Lajcsi féle Szuperbuli műsorszámainak szerzői kapják és így tovább a többiek. Meg a jogvédő is jó kis részt leszakít.

 

Az, hogy ez valóban a jogosult alkotóknak jut-e, és milyen mértékben, illetve miért kellett ilyen nagy sápot rátenni ezekre a dolgokra, az más kérdés. 

 

Ha megváltoztatják a szerzői jogi törvényt és esetleg a magáncélú másolás illegális lesz, akkor fel lehet lépni ez ellen a sáp ellen, mivel nem húzhat hasznot egy olyan adattároló árából, amelyre eleve nem is másolhatok jogvédett művet.