takacsi Creative Commons License 2005.05.13 0 0 1426
Orbán Viktor: A legeslegutolsók lettünk


Lemaradtunk, mint a borravaló, csakhogy a hiba nem az Unió készülékében van – jellemezte az EU-ban eltöltött első évünk bizonyítványát Orbán Viktor, aki beszédében rámutatott arra is, hogy a lengyelek kétszer, míg a litvánok hétszer annyi pénzt szereztek meg az uniótól, mint mi magyarok.
A magyar gazdaság helyzete, a köztársasági elnök személye, az ország uniós politikája, regionális kérdések és a jövő évi parlamenti választás volt a témája annak a találkozónak, mely Orbán Viktor és az uniós nagykövetek között zajlott csütörtökön Budapesten. A Fidesz elnöke a tárgyalások után megjegyezte: egy év elteltével Magyarország a futottak még kategóriájába került, miközben ezelőtt egy–másfél évvel korábban még élenjárónak tűnő hazánk hátracsúszott. Mit mondta, véleménye szerint „a hiba nem az Unió készülékében van”.

„Nem javaslom magunknak, hogy a mögöttünk hagyott sikertelenséget áthárítsuk az Unióra – vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint csak magunknak köszönhetjük a helyzetünket. Hozzátette: ha ügyesebben jártunk volna el, ha jobban tettük volna a dolgunkat, akkor már örülhetnénk. Lengyelországban az egy főre jutó pénzügyi támogatás, amit meg tudtak szerezni az uniótól, az kétszerese a magyarnak, Litvániában pedig a hétszerese. Ha egy főre jutó támogatást nézzük, akkor Magyarország a legeslegutolsó helyen van a tavaly csatlakozó országok között.