lcoder Creative Commons License 2005.05.10 0 0 2379
Hányan voltunk? És ha 150 év népességgyarapodásának 20-30 év alatt kellene semmivé válnia, akkor az milyen - egymást gerjesztő - következményekkel járna?
Azért ez a gyarapodás leginkább a fejlõdõ országokban volt jellemzõ. Nekik mondjuk tényleg kínos lesz a dolog.

És az a népesség is hogyan "volt el"? Szvsz a nyugati szabadságjogok mai szintje, a mai társadalmi-politikai berendezkedésünk, nem létezne anélkül az energiatöbblet nélkül, amit az olaj használata juttatott a gazdaságba. Nem egy példa van arra, hogy egy erőforrás kifogyásával egy társadalom politikai berendezkedése is teljesen összeomlik.
Az tény hogy a szabadságjogok csökkenni fognak - ez már ma is megfigyelhetõ. És persze legrosszabb esetben az összeomlás sem kizárt - persze ez attól is függ hogy mennyi idõ alatt fogy ki az olaj, és hogy milyen lesz az áremelkedés görbéje. Ha aránylag egyenletes és lesz rá úgy 15-20 év akkor szvsz nem lesz nagy baj. Márpedig szvsz valami hasonló várható - a hirtelen növekedést az ázsiai/indiai gazdaságok növekedése okozza - márpedig az õ növekedésük jó ideig erõsen függ az olaj (és ezzel a szállítás) árától. Ha csökken a növekedés csökken az olaj ára is. Ezzel együtt ahogy ürülnek ki a területek úgy lesz egyre drágább az olaj, függetlenül a gazdaság állapotától. Persze ennek ütemét nehéz lenne megjósolni - erre szvsz nálam jóval avatottabb emberkék sem képesek.

És mindez mennyibe kerül? Lesz elég időnk és pénzünk onnatól, hogy az ár már ösztönzően magasra szökik, odáig, hogy nem marad energia a még viszonylag sima átállásra sem?
Minden a növekedés ütemétõl függ. De nem a nulláról kell indulni - atomenergia már létezik, atomerõmûvek szintén, nekünk is van egy ami kb. az ország áramellátásának a felét adja. Vízierõmûvek szintén vannak. A szélerõmûvek elõállításához (pláne a kisebbekhez) nem sok kell. Bio-diesel gyártásához dettó. Vasúthálózat (legalábbis itt Európában) van, ha nem is a legkorszerûbb, de nagy része nálunk is villamosított. Napelemek is léteznek, bár a gyártásuk jelenleg elég drága - de ez a kereslet növekedésével csökkenhet.

Szívesen hallanám, hogy szerinted mi az a "más", ami sikerrel válthatja ki az olajat.
Nem hiszem hogy egy "más" lesz, pláne kezdetben. Aztán ha idõvel jön valami nagyon hatékony és olcsó helyettesítõ technológia (Pl. fúzió, ûrbe telepített naperõmû, stb) akkor lehet hogy újra hasonló lesz a helyzet vele mint ma az olajjal - de ez még arrébb van...

Ha arra gondolsz, hogy a tudomány milyen fejlett... Ez akkor jelenthetne reményt, ha alapvetően tudományos problémáról lenne szó, ami tudományos megoldást igényel.
A probléma jelentõs részben tudományos-technológiai. A második része pedig gazdasági. Azaz kell valamilyen helyettesítõ technológia (Pl. olcsó napelem) és ezt el kell kezdeni sorozatban gyártani...

Éppen a globális felmelegedés a példa arra, hogy a tudomány édeskevés.
Szvsz a globlális felmelegedés probléma akkor fog megszûnni (és abban a pillanatban meg is szûnik) mihelyt elfogy az olaj...

Kétlem, hogy a többségünk pl. tüzet tudna gyújtani gyufa/öngyújtó/stb. nélkül.
Bárki tüzet tud gyújtani egy nagyítólencsével. De öngyújtó is van annyi a piacon hogy aligha kell tartani attól hogy hirtelen elfogy az olaj és nem tudunk tüzet gyújtani.
Arról nem is szólva hogy a gyufa is az olaj elterjedése elõtt lett feltalálva. Tudod, az az Irinyi nevû fazon, 1840-ben már gyufagyárat alapított... Ennél szvsz sokkal nagyobb gond hogy mit is égetsz el ?

Míg tehát a "kultúránk" baromi sok ismerettel rendelkezik a "világról", addig az egyes személyek mára már nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyekkel a régebbi kultúrák tagjai még rendelkeztek.
Ez így ebben a formában szintén nem igaz. Az egyes emberek (legalábbis ha leérettségiztek) jóval többet tudnak a világról mint a legnagyobb bölcsek bármely régebbi civilizációban.

Közülünk hányan tudnak vetni, szántani, vályogot tapasztani?
Hidd el, az sem annyira nagy tudomány. Az én nagyszüleim Pl. parasztok voltak, ott nõttem fel mellettük, anno még kézzel kaszálni is megtanultam...

Áram nélkül nem lesz google.
Furcsán fog hangozni, de a google elõtt is volt infrastruktúra az információ átadására. Tudod, úgy hivták a dolgot hogy könyv. Meg volt olyan is hogy az egyik ember megmondta / mutatta a másiknak hogy mit kell csinálni. Ha egy kis közósségben (Pl. faluban) éltél akkor ez eleve nem volt gond. Falunként pedig egy-két olyan ember csak akad aki ért a mezõgazdasághoz.

Persze ehhez előbb szembe kéne nézni azzal, hogy az összeomlás elkerülhetetlen.
Szvsz az összeomlás meglehetõsen valószínûtlen. Ha viszont bekövetkezne akkor amúgy sem nagyon segít rajtad az ilyen jellegû ismeret - a rabszolgatartóid majd úgyis megmondják hogy mit kell tenned.
Előzmény: Mezőbándi (2377)