Andreas Creative Commons License 2005.05.06 0 0 545
Hát ez a Sunpak Auto240 legalább olyan finnyás mint amilyen régi :) Ha az ellenállás értéke 1-2 MOhm, akkor a 172V-ból rögtön 30V lesz csak. Annál jobb, gondolhatnánk, de nem, ha 30V van a kapcsokon akkor még a tranzisztort kihagyva, "kézzel" összezárva a sarukat sem lehet elsütni a vakut. A rövidzár miatt szépen lemegy a feszültség 0-ra, megszakítva visszatöltődik 30V-ra, de a vaku nem villan :(

Egy 27MOhm-os ellenállással már 150V-ig feltöltődik a vaku, de itt már semmiképp sem elegendő a bázisáram. Ezért párhuzamosan kötöttem egy 220nF-os kondenzátort a Zener diódával. A vaku töltődése alatt bőven feltöltődik a kondenzátor is. Igy már elvillan végre a vaku, viszont jön a következő kérdés. A bázisáram (=fényképezőgépen átfolyó áram) a kondi kisütésekor a tranzisztor bemeneti ellenállását figyelembe véve akár 0,5A csúcsértékkel is indulhat. Elvileg rövid impulzusról van szó, de a kisördög nem hagy nyugodni, biztos hogy hosszabb távon bírja a fényképezőgép?

Betettem hát egy bázisellenállást. Próbálgatás során kiderült hogy kb. 5-10 Ohm-ig villan el a vaku, nagyobb ellenállás esetén nem villan. Próbáltam csökkenteni a kondenzátor értékét egy kéznél lévő 47nF-osra, a kapacitás csökkentésének eredménye szintén az hogy nem villan a vaku. Egyszerüen ha a nagyfesz. tranyó nem kap egy párszáz mA-s bázisáramot, akkor nincs villanás, csak simán kinyit a tranyó (a kapcsok feszültsége leesik ami erre utal)

A tranyó helyett valami más félvezető kellene, de most inkább kipróbálom mutty kapcsolását vaku+zener-es táplálással, egy MOC3021 triakos optócsatolóval. Nem tudtok szombaton is nyitva tartó alkatrészboltot? :)
Előzmény: zorko (524)