Szia!
"Ha csak villamosan kezdesz fékezni, ugyanúgy dolgozik a csúszásvédelem, szedi vissza a fékteljesítményt. Levegő akkor lép be, ha húzod (kivéve AFB sebességtartás, EÉVB) a fékkart. Ja, meg ha elmegy a villany, akkor jön a kompenzációs fék."
Erre csak azt tudom mondani,ha nem elegendő a villamos fék-ami tapasztalatom szerint a legrosszabb esetben is legalább 100KN-akkor ott a folytatólagos fék!
Amit még el szeretnék mondani,a kompenzációs fékkel kapcsolatban-mind a jelenlegi,mind a leendő kollégák számára-ezzel lehet meglaposítani a mozdonyt! Ugyanis a komp.fék a villamos fék kimaradása esetén 50Km/h alatt lép működésbe-"Meidlingi fék"-méghozzá úgy,hogy a kiegészítő féket "ész nélkül" rányomja,teljes teljesítménnyel.( Annak ellenére,hogy a kiegészítő fékkar oldó helyzetben van!) Ha kedvezőtlenek a tapadási viszonyok,kicsi a sebesség,és a csúszásvédelem -"ABS"-nem működik! Úgy lehet elkerülni a laposodást-amennyiben nincs vészhelyzet-hogy az oldó helyzetben lévő kiegészítő fékkart-Zbr-először közép,majd ismét "oldás;-menet"-helyzetbe kerül vissza. Azért is hívják/csúfolják ezt "Meidlingi" féknek,mert a nevében szereplő (ŐBB) állomásán történt,hogy állomási gurító szolgálat közben,kimaradt a villamos fék a mozdonyon,majd később a mozdony "kiütötte" a bakot. Az ŐBB jogszabálya szerint,a tolató/gurító szolgálat ellátásánál a mozdonyvezetőnek a villamos fékkel kell szabályozni a mozgást.Természetesen amennyiben van ilyen a mozdonyon. A baleset következtében meghallgatták a kollégát,és azt kérdezték tőle,hogy ha vill.fék kimaradását észlelte,miért nem használta a levegős,kiegészítő féket? Lett volna még lehetősége megállnia a bak előtt. Azt felelte,mert erre nem tér ki a jogszabály! Ezért lett tehát "ilyen" ez a fék. Akik jártak a "Sissy"-n azoknak ez már nem volt új dolog,2002-ben.
Még két lehetőség van-az előbb említetten kívül- a ES U -sor. mozdonyok keréklaposodására. A vezetőfülkében elhelyezett "Vész ki"-ütőszeg ( ez áramtalanítja a vezetőasztalt,és kiiktatódik a csúszásvédelem. Sajna,ilyenkor a mozd.rádió is elnémul,tehát a megkezdett "Vészhívás" funkció törlődik az irányítók felé!)
És van még a kikapcsolt akkummulátorral szállított mozdony esete...( Kis sebesség,nagy fékerő,kedvezőtlen tapadási viszonyok)
Vagy,ha a csúszásvédelem hibát jelez...De ilyen mindössze 1x fordult elő 3 év alatt.
Úgy gondolom ezek "közreadásával" még nem sértettem meg a topik témáját,tettem ezt abban a hitben,hogy segítettem...( Ezekre nem tértek ki eddig a tanfolyam során)
Mindenkinek üdv:Reisezug