Pathmaster Creative Commons License 2005.05.04 0 0 95
Arra gondoltam, hogy úgy lehetne fokozni a téma iránti érdeklődést, ha a Java nyelvű forráskód futtatását is leírnám. Az egymást követő lépések közül lehet, hogy az első néhány már akkor megtörtént, amikor az operációs rendszert telepítették a számítógépünkre; ezért az akkor elvégzett műveleteket nem kell megismételni.

  1. Ha nincs a telepítve a Java fejlesztő környezet (JDK) a számítógépünkre, akkor a telepítő fájlt a Sun oldaláról tölthetjük le, majd ezt lefuttatva telepítjük. A telepítés során a feltett kérdésekre válaszolva történik a Java fejlesztő környezet beállítása.
  2. Ezt követően XP esetén a Sajátgép/tulajdonságok/speciális/környezeti változóknál be kell állítani JAVA_HOME rendszerváltozót, amely arra a könyvtárra (mappára) mutat, amelyikbe a JDK-t telepítettük.
  3. Ezt követően a PATH-ba be kell állítani a %JAVA_HOME/BIN könyvtárat.
  4. Ezt követően létrehozunk egy GO0.33 nevű könyvtárat.
  5. Ezt követően megnyitjuk a jegyzettömböt, és a 93-as hozzászólásban látható forráskódot a vágólapon keresztül átmásoljuk a jegyzettömbbe, majd a jegyzettömb tartalmát board.java néven elmentjük a GO0.33 nevű könyvtárba.
  6. Ezt követően parancssorból belépünk a GO0.33 nevű könyvtárba, és beírjuk a következő parancsot: javac board.java
  7. Ezt követően többek között megkapjuk a board.class fájlt, amit a java board utasítás beírásával tudunk futtatni.
  8. Ezt követően érdemes készíteni egy board.bat fájlt is, aminek a tartalma: java board
A board.bat fájl futtatásával a program akár a munkaasztal grafikus felületéről is kényelmesen elindítható, és tesztelhető.
Előzmény: Pathmaster (94)