Évi5,
honnan veszed, hogy az itt termett kivi kissebb a boltban kaphatónál?
A boltban is vehetsz nagyobbat, meg kissebbet, az attól függ, milyen fajta, nem attól, hol termett.
Sokféle kivit be lehet itthon szerezni, ha csak egyet akarsz, figyelj rá, hogy öntermékeny legyen, mert egyébként csak párban terem.
Az, hogy milyen metszést igényel, szintén fajtafüggő. A koktél-kivit (ebből is van többféle) állitólag az egreshez hasonlóan kell metszeni, a többit a szőlőhöz hasonlóan. Az közös bennük, hogy talajművelést nem igényelnek, viszont mindegyik nagyon vizigényes.
Nálam tavaly a koktélkivi termett. Az izéről nincs összehasonlitási alapon, boltban még nem láttam. Nagyon finom. Szerintem a többi is jobb lehet a boltinál, márcsak azért is, mert a sajátot megfelelő érettségi vagy éretlenségi állapotban tudod leszedni és ha kell, utánérlelni, mig a külföldit elég éretlenül szedik, amikor a zamatanyagok még nem fejlődtek ki megfelelően, és ha megpuhul ehetőre, akkor sem lesz olyan, mintha a tövön érett volna be.