Rolné Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1829
Az igért "csigás" recipe:

CSÜLKÖS CSIGÁK

A tésztájához:

7 g szárított élesztő,

4 ek + 3 deci meleg víz,

1 evőkanál olívaolaj,

1 evőkanál só,

fél teáskanál frissen őrölt bors,

2 teáskanál cukor,

50 deka + esetleg még 5 deka liszt

A töltelékéhez:

40 deka finomra darált főtt, füstölt csülök,

12 deka tejföl,

2 gerezd fokhagyma,

frissen őrölt bors,

olaj a tál kikenéséhez

liszt a gyúródeszka megszórásához

1 tojás + 1 evőkanál víz keveréke a csigák megkenéséhez

Nagy tálban elkeverem a szárított élesztőt 4 evőkanál meleg vízzel, és amíg kicsit felhabosodik, addig egy kancsóban összelöttyintem a 3 deci meleg vizet az olívaolajjal, és ehhez hozzászórom a sót, a frissen őrölt borsot meg a cukrot is.

Az olajos-vizes koktélt fakanállal hozzákeverem a felhabosodott élesztőhöz, aztán előveszem a dagasztókarú kézi robotgépemet, és lassan, de folyamatosan kevergetve beledolgozom a folyadékba a mikróban meglangyosított vizet.

6-7 perc kell ahhoz, hogy a már erősebb fokozatra kapcsolt géppel, kellő mértékben kidolgozhassam a kenyértésztát. Ha túl lágy lenne, szórok bele még kevés lisztet, ha meg túl kemény, akkor kanalazok hozzá pár evőkanál langyos vizet. A gépi módszer után 2 percig még kézzel is dagasztok kicsit, mert jó érezni a tészta állagát.

Vékonyan kiolajozott, nagy tálban körbeforgatom a tésztát, hogy a felülete mindenhol fényes legyen, és így kelesztés közben ne száradhasson ki. Tetejére lazán rányomkodok egy darabka folpackot, a tálat letakarom egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen 45-60 perc alatt duplájára kelesztem. Ha megkelt, ököllel finoman rácsapdosok, és lisztezett deszkán gyorsan átgyúrom.

A csigák rusztikusan házias ízű töltelékéhez összekeverem a megdarált csülökhúst, a tejfölt meg a pépesre reszelt fokhagymát, és a keveréket alaposan megborsozom.

Bekapcsolom a sütőt 220 C-ra (gázsütőn 7-es fokozat), és nekikezdek a tekercselésnek. A tészta negyedét kinyújtom 30cm x 20 cm nagyságú téglalapra, és beleteszem egy ugyanekkora, olajjal vékonyan kikent tepsibe, mert erre jönnek majd a csigák.

A maradék tésztát 40 cm x20 cm nagyságú téglalapra nyújtom, és megkenem a töltelékkel. Aztán, mint egy rétest, a rövidebb oldalánál megfogom a megtöltött tésztát, feltekerem, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. A csigákat egymás mellé fektetem a tésztalapra, rájuk borítok egy konyharuhát, és meleg helyre teszem, hogy jó 15 perc alatt megint megkelhessenek.

Megkenem a tetejüket vízzel elkevert tojássárgájával, és mehetnek is 25 percre a forró sütőbe.

Tálaláskor nem szoktam szétszedegetni a csigákat, nem én! Tepsistül rakom őket asztalra, hogy hideg fröccsöt kortyolgatva hozzá, kedvünkre eszegethessük belőle az ünnepi kenyérlakomát.