Az igért "csigás" recipe:
CSÜLKÖS CSIGÁK
A tésztájához:
7 g szárított élesztő,
4 ek + 3 deci meleg víz,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál só,
fél teáskanál frissen őrölt bors,
2 teáskanál cukor,
50 deka + esetleg még 5 deka liszt
A töltelékéhez:
40 deka finomra darált főtt, füstölt csülök,
12 deka tejföl,
2 gerezd fokhagyma,
frissen őrölt bors,
olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához
1 tojás + 1 evőkanál víz keveréke a csigák megkenéséhez
Nagy tálban elkeverem a szárított élesztőt 4 evőkanál meleg vízzel, és amíg kicsit felhabosodik, addig egy kancsóban összelöttyintem a 3 deci meleg vizet az olívaolajjal, és ehhez hozzászórom a sót, a frissen őrölt borsot meg a cukrot is.
Az olajos-vizes koktélt fakanállal hozzákeverem a felhabosodott élesztőhöz, aztán előveszem a dagasztókarú kézi robotgépemet, és lassan, de folyamatosan kevergetve beledolgozom a folyadékba a mikróban meglangyosított vizet.
6-7 perc kell ahhoz, hogy a már erősebb fokozatra kapcsolt géppel, kellő mértékben kidolgozhassam a kenyértésztát. Ha túl lágy lenne, szórok bele még kevés lisztet, ha meg túl kemény, akkor kanalazok hozzá pár evőkanál langyos vizet. A gépi módszer után 2 percig még kézzel is dagasztok kicsit, mert jó érezni a tészta állagát.
Vékonyan kiolajozott, nagy tálban körbeforgatom a tésztát, hogy a felülete mindenhol fényes legyen, és így kelesztés közben ne száradhasson ki. Tetejére lazán rányomkodok egy darabka folpackot, a tálat letakarom egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen 45-60 perc alatt duplájára kelesztem. Ha megkelt, ököllel finoman rácsapdosok, és lisztezett deszkán gyorsan átgyúrom.
A csigák rusztikusan házias ízű töltelékéhez összekeverem a megdarált csülökhúst, a tejfölt meg a pépesre reszelt fokhagymát, és a keveréket alaposan megborsozom.
Bekapcsolom a sütőt 220 C-ra (gázsütőn 7-es fokozat), és nekikezdek a tekercselésnek. A tészta negyedét kinyújtom 30cm x 20 cm nagyságú téglalapra, és beleteszem egy ugyanekkora, olajjal vékonyan kikent tepsibe, mert erre jönnek majd a csigák.
A maradék tésztát 40 cm x20 cm nagyságú téglalapra nyújtom, és megkenem a töltelékkel. Aztán, mint egy rétest, a rövidebb oldalánál megfogom a megtöltött tésztát, feltekerem, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. A csigákat egymás mellé fektetem a tésztalapra, rájuk borítok egy konyharuhát, és meleg helyre teszem, hogy jó 15 perc alatt megint megkelhessenek.
Megkenem a tetejüket vízzel elkevert tojássárgájával, és mehetnek is 25 percre a forró sütőbe.
Tálaláskor nem szoktam szétszedegetni a csigákat, nem én! Tepsistül rakom őket asztalra, hogy hideg fröccsöt kortyolgatva hozzá, kedvünkre eszegethessük belőle az ünnepi kenyérlakomát.