e_dora Creative Commons License 2005.04.25 0 0 723

--==tOPIKNYitó Lemezkritikája part1.==--

 Machine Mouse: Vissza a jövőből (2005)

 

5: nagyon tetszik, 4: jó 3: elmegy 2: nemtetszik 1: szar.

Igyekszem a tőlem telhető legobjektívabb formámat hozni, úgyhogy ami tetszik, azt elmondom, ami nem, az pedig tényleg, szóval ez a mostani véleményem, és punktum!

 

1. Intro

zene: 3

szöveg: 2

A zene jó, semmi különös, intró aláfestés, a célnak megfelel, még jól is szól, adja a hangulatot. Ez a “szám” a szövegről szól. Maga a szöveg szövegezése is rendben van, nekem inkább a gesztus nem tetszik. Ganxta “hires” Zoli bemutatja a bandát. Ez szép, de valahol nem degradáló? BDL-val a színen, a kismillió buli, cikk, stb – kizárt, hogy ne jutna el mindenkihez az üzenet, hogy a “Kartel haverja vagyunk”. De egyből így jönni ki, egy ilyen olcsó reklámfogással indítani egy lemezt? Mert ez – én gondolom, hogy igaz, hogy Zoli jóbarát, hogy szereti őket, és ez szép és megható – de akkor is, ez egyszerűen protekciózás. Az új felállás első megnyilatkozása a “tökúgy nézünk ki, mint a H.” image prezentálása után: “és a Ganxta Zoli haverja vagyunk, nézzétek, rávettük, hogy elmondja”. Ajjajaj.

 

2. Machine Mouse

zene: 4

szöveg: 4

Jó bulis szám, a maga nemében még változatos is, érdekes. Vajon mit lehet majd nézni a filmvásznon?? :) Nem egy rocktörténeti spanyolviasz, de jó hallgatni, és őszinte. Teccenek a kórusok.


3. Más-világ

zene: 4

szöveg: 4

Jól indul. Már az első riffből ordít, hogy ez ilyen receptre készült dolog, de legalább érzelmes. A második riff is jó. Meg persze az egész lemez kurvajól szól. A refrén aztán kiábrándítóan kiszámítható. Erre persze a konformista szakik azt mondanák, hogy “ügyes” meg, hogy “ez való ide”, de nekem lebiggyed a szám, hogy “jajistenem, 100-ból 99 zenész ezt írta volna”. Fogom a fejem. :( Miért kell egy érdekesen, izgalmasan induló egyedi dalt ilyen durván sablonosan ledózerolni? Namindegy. A szóló is tankönyvi. A szöveg nem rossz, de majd kiváncsi lennék, miről szól.. “átélem újra” – mit? :)


4. Játékos

zene: 3

szöveg: 2.5

Ahányszor meghallgattam ezt a dalt régen (rádióból), pár perccel utána rejtélyes mód mindig Ákos – Ilyenek voltunk-ját kezdtem dudorászni. Próbáltam összeelemezni őket, a sebesség és talán a hangnemek is mások, de van bennük valami szörnyen egykaptafa, valami ősrecept, amire már kismillió dal született magyarhonban. A célnak persze kitűnően megfelel, ez egy nagyon “radióbarát” dal. A szöveg (is) közhelyes. Van vmi, ami engem(!) András énekében a kezdetek óta egyszerűen irritál, és nem tudok rájönni, mi .. csak vmi furcsa. Mintha akcentusa lenne vagy orrhang, vagy tájszólásban beszél?? Ez semmiképp sem hiba, csak idegesít, főleg, mert nem tudom, mi.. Any idea?!?


5. Százezer perc

zene: 1

szöveg: 1

Űberklisé. Ez a dal a honi könnyűzenei palettán bárkié lehetne. Még akár Zoltánerika is. Bárki. Semmi MM-es nincs benne, semmi rakendról, semmi emberi. Vannak benne jó dolgok, jól szól a refrén, csak egyszerűen megalázó. Mintha egy felnőtt ember szájába bébipapit adagolnának kiskanállal, partedlivel, mert hátha nem tudja megrágni.
A szöveg néhol közhelyes, másutt egyszerűen bugyuta.

 

Track 6: Nem volt szerencsés –számomra- a tracklist összeállítása, hogy miután az előző völgymenetben kritikus szintre emelkedett bennem a kliséundor, akkor még ezt megfejelik mégeggyel. Jobb lett volna ide a 7-es Megvédelek.. mindegy, megoldom. kávészünetet tartok. :)