kia podesta Creative Commons License 2005.04.24 0 0 3671

hihetetlen? Nemár, hiszen tik jobboldali keretlegénykék akartok lámpavasra küldeni manapság is olyanokat, akik az adott időben nem éltek, annak a szervezetnek tagjai nem voltak, s maga a szervezet sem létezik már!

Az egyház vagyona kényes kérdés, és hogy mennyire az, tessék csak utána gondolni, nem csak a kommunisták, de pl. az igen keresztény francia/spanyol stb. királyok is keményen megfejték adott esetben az RKE-t. Ssőt, nem illik elfelejteni egy ideig Avignonban üldögélt a pápa.

Az egyházi vagyon az biz ugyanúgy érzelmi zsarolással, sumákkal ezzel-azzal jött össze, mint bármaly más hatalmas vagyon, és nem véletlen, hogy a Cölibátust egy gazdasági érzékkel megáldott pápa elrendelte már anno: ha az nem lett volna, mára az egyház lehet ugyanolyan szegény lenne, mint amikor Róma kazamatáiban hirdették az Igét.

 

Ahhoz, hogy valaki imádkozzon, teljesen felesleges a pap, mint afféle "hitbróker" hiszen amennyiben a zsidó-keresztény-moszlim egyisten mindenható, az egyes ember imája pont annyit ér, mint bármelyik főpapé. Ebből a szempontból pl. az Iszlám sokkal modernebb...

 

De nem csak a pap az, hanem a pompa, az arany a selyem a mirrha és mindenféle világi hívság. Akik a hitet itt keresik, vagy innen eredeztetik, azok XIII. Lajos francia királlyal szólva ájtatosak lehetnek, de hívők biztosan nem.

 

Előzmény: Andal (3668)