Mielott a Veszpremesre reagalnek, azert-bar tudom, mire gondolsz-nem teljesen osztom, hogy a muemlekvedelem XIX.sz.-i talalmany.regeszeti feltarasokat ugyanis mar a XVII.-XVIII. szazadban is vegeztek. Es egyaltalan-szerintem mar az okorban is igaz volt az a tetel, hogy normalis ember egy igazan kimagaslo epiteszeti emleket azert, ha nemis a mai formajaban, de megoriz az ember. Az emberben akkor is volt kesztetess, hogy megorizze kora es uralkodoja tetteit, eletet, es igy maradhattak fenn a Piramisok, es azert ne feledd, hogy a Kolosszeum bontasat is le kellett valakinek allitania. Amugy a modern ertelemben vett muemlekvedelem tenyleg a te altalad jelzett idoben kezdte csirait ereszteni.
Veszprem.
Aha, igy mar vilagos. A Tuztoronnyal kapcsolatban nem ertek viszont teljesen egyet. Az ugyanis rendesen lerombolodott az 1801-es foldrengesben(ezt onnantudom, hogy minden evben elmegyek oda, az egyik kedvenc helyem, es kozel van a Balatonfuredi nyaralonkhoz is), es nyerte el mostani, copf (szerintem) stilusu formajat.
A fokaput-jol tudod, tenyleg 1938-ban epitettek-szerintem remekul sikerult!
Atobbi reszletet nem tudtam, koszi!
(amugy Veszpremert annyira nem sirok, mert nagyon jol nez ki igy is, es rendbe is van teve-talan a Szent Gyorgy kapolnaert kat, aholis allitolag Szent Imre letette a szuzessegi fogadalmat)