gaiala Creative Commons License 2005.04.23 0 0 3644

kedves Reimre!

 

Nem írtam senkinek az erkölcsi fölényéről.

 

Csupán azt tartom furcsának, hogy akik egy közösségen kívül állnak, s nem is akarnak oda tartozni, tehát nem a szeretetből adódó jobbító szándék vezeti őket, miért támadnak egy közösséget.

Konkrétan erre a kérdésemre senki sem válaszol. Miért irritálja őket? Miért nem mennek el melletünk úgy, hogy ne tegyenek megjegyzést.

 

Én nem állítottam, hogy a Római Katolikus egyház hibáktól, bűnöktől mentes. Mondj egy ilyen régre visszanyúló szellemi közösséget, népcsoportot, aki nem követett el bűnöket. Az egyház emberekből áll. Nem földreszállt angyalokból. Az, amit hírdetnek, szerintem helyes. Az egyetlen igazán járható út, ami célhoz is ér, az a hiten át vezet. De ugye azt senki sem gondolja, hogy azért, mert a dohányzó orvos azt mondja, hogy a dohányzás káros az egészségre, azért ez hazugság.

 

Az egyház nagy része nem olyan bűnös, aljas, pénzéhes, pedofil emberekből áll, mint azt sokan tudni vélik. Van köztük olyan is. Sajnos. De azért mert van olyan magyar ember, aki öl, ugye nem minden magyar gyilkos?

 

Jézus is Pétert nevezte meg földi helytartójának, pedig háromszor tagadta meg őt. Miért csak a rossz dolgokat soroljátok fel a katolikus egyház kapcsán? AS jót miért nem. Hány katolikus pap bújtatott sok ezer zsidót, s életét áldozta értük. Hány pap ma is olyan lelki segítséget ad sok embernek, hogy ez segíti át őket a krízishelyzeten. mennyi felfedezés, orvoslás, karitatív dolog, önfeláldozó tett is kötődik az egyházhoz. Soha senki erről nem beszél. Nem beszél az olyan emberekről, akik valóban mintaértékűen éltek. Miért ez az egyoldalú megközelítés. Én ezt aljas stílusnak érzem. Amikor valaminek csak a hibáit, erényit nem emeljük ki.

 

Dehogy van lángpallosom :-). Én nem akarok senkinek utat mutatni, mert úgyis előbb-utóbb mindenki erre az útra téved.

 

Ugye ezt a máglyás dolgot nem gondolod komolyan? mert ha igen, rémisztő...ez a kor elmúlt...ma már nincs nyílvános kivégzés, földesúri ágyasjog, kőkerekes taliga és pestis...az egyház hidd el vezekelnhet sokáig a bűneiért...s bocsánatot is kért, s kérhet is még sokáig...Remélem a megbocsátás fogalma, mint humanista gondolkodóé, az értékeid között szerepel...Ha nem, akkor nics jogod semmit bírálni, mert te is bűnös vagy, s neked sincs soha pardon

 

Mellesleg, a nagyapád felemelte a szavát a fasizmus ellen? Szervezet polgári engedetlenséget, sztrájkot, mentett zsidókat, írt levelet a nemzetközi szervezeteknek, életét áldozta a zsidó gyermekekért?...Akkor ezt miért várod el egy másik embertől, aki reverendát hord? Mellesleg ez utóbbi nagyon sok halt meg a zsidó testvéreinkért...

Előzmény: reimre (3615)