vinettu Creative Commons License 2005.04.20 0 0 42
A tapasztalatok röviden, tömören.
Viszonyítási alap: Corsa C 1.2 5 ajtós Club, focus 1.8 DI

Meriva 1.6 16V Enjoy
Karosszéria: rendkívül tágas, lábtere alaphelyzetben a Vectráéval megegyező, 4 személyes módban nagyobb annál. A belső szélesség kielégítő, 2 9-18 kilós gyermekülés mellé befér egy bébihordozó, azaz 2 azonos korú és egy kicsi gyermeket simán lehet egyszerre szállítani. A csomagtér 5 személyes módban olan 400 liter körüli, 4 személyes módban érvényes a gyári 350 liter, ha előretolom a hátsó üléssort akkor kb 500 liter, ha ledöntöm mindet a vezetőülés kivételével akkor nagyon sok.:) A variálhatósága elsőrangú, gyenge pont a hátsó ülések tologatásának állítókarja. Nagyon nehéz meghúzni, nekem egy rossz mozdulat miatt kifordult a hüvelykujjam!

Futómű, kormányzás, fékek: feszes, ennek ellenére kényelmesnek mondható bár az úthibákat azért érezni, a Corsa-énál nagyobb nyomtáv és a feszes hangolás miatt szubjektíve nem dől annyira mint a Corsa, ami elég meglepő egy ilyen magas karosszériától. Kanyarstabilitása a kategóriában szerintem tökéletes. A kocsi mozgása erősen hasonlít a c-max-ére. A kormányzás (Vectra kormánymű) pontos, ha kicsivel nagyobb lenne az ellenállása, azt gondolnám focusban ülök. A fékerő pontosan adagolható, kis pedálerővel működik, a fékhatás nagyon jó. Az ABS nem hisztis mint a focusban, pont ott avatkozik be ahol kell.

Motor, váltó: az 1.3 tonnának ez az egyébként csendes motor elég lenne, ha nem lenne hosszúra áttételezve a váltó. Induláskor határozottan mozdítja meg a karosszériát, de pörgetve elég szánalmas, ráadásul rugalmatlan is. Csináltam kis pancsertesztet is (nemfe-nek ismerős lesz:) ): 4. fokozatban 50-ről kövér gáz, és a 60-100 között eltelt időt lemértem ugyanazon az útszakaszon. Előzéskor több alkalommal borsózott a hátam, mikor 60-nál visszaraktam 3.-ba és elkezdtem húzatni, hát őszintén szólva visszasírtam a Corsa-t. Mire lekínlódtam egy dci Thalia-t nem azt mondom, hogy megizzadtam, de a Corsa-val egy gyors ugrás lett volna ugyanez.

Meriva 1.6: 14.1 sec
Meriva 1.4: 13-14 sec (nemfe mérése)
Corsa 1.2: 10.8 sec

Sebesség 3000-nél 5. fokozatban:

Meriva 1.6: 120 km/h
Meriva 1.4: 110 km/h (nemfe mérése)
Corsa 1.2: 96 km/h

Ezekben az adatokban van persze némi hiba, de tájékoztató jelleggel el lehet fogadni.

A kocsi átlagfogyasztása 150 km város, 150 km országút: 8.14 l/100 km.

Az együtt eltöltött 3 nap és 300 km meggyőzött arról, hogy ez az autó számomra teljesen megfelel, de csak 1.4-es motorral venném meg. A mért adatok alapján ugyanis nem megy jobban az 1.6-os egy fikarcnyival sem.
Előzmény: tukacsin (41)