yozsibacsi Creative Commons License 2005.04.17 0 0 4
Az SZDSZ támogatja az állami bortermelés privatizációját NOL • Népszabadság Online  • 2005. április 17. "Jó bornak nem kell állami cégér", ezért a liberálisok támogatják a hazai bortermelés és ezzel együtt a Tokaj Kereskedőház privatizációját - jelentette ki Horn Gábor, szabad demokrata ügyvivő borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón vasárnap. A Fidesz ugyanakkor úgy véli, a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek tartós állami tulajdonban kell maradnia.

 

"Nem látjuk okát annak, hogy Magyarországon illetve bármely normális piacgazdaságban (...) az államnak szerepet kellene vállalnia a bortermelésben, nem látjuk okát annak, hogy állami tulajdonban lévő borgazdaságoknak kellene működni, úgy gondoljuk, hogy a legjobb kezekben a magánkezekben vannak a bortermelő vidékek, ennek bizonyítékát nem egyet látunk Magyarországon" - mondta Horn Gábor.

Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "bebizonyosodott az, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány boszorkánykonyhájában a főrecept úgy szól: mindazzal vádold meg ellenfeledet, amelynek elkövetésére te magad szövetkezel". Hozzátette: a Fidesz kitart azon álláspontja mellett, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek tartós állami tulajdonban kell maradnia.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy továbbra sem kívánnak partnerei lenni a szocialistáknak és a szabaddemokratáknak a "nemzeti vagyon elherdálásában".

Mint elmondta: a Tokaj Kereskedőház Rt. a Tokaj környéki kis- és középtermelőknek nagy segítséget jelent, és amennyiben ez megszűnne, ezek a cégek komoly veszélybe kerülnének.
Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő közölte: Szijjártó Péter téved, a szocialista frakció nem támogatja a nemzeti kincsként is számon tartott Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációját. "Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a képviselők benyújtottak egy indítványt, amely a Magyar Posta, a Paksi Atomerőmű mellett például a Tokaj Kereskedőház Rt.-t is a tartós állami vagyon sorába kívánja sorolni".

A szocialista képviselő elmondta: "Szijjártó úr valószínűleg Horn Gáborral vitatkozik, de ezt vele kell megvitatnia, nem a szocialista képviselőkkel". Török Zsolt ugyanakkor érdekesnek nevezte, hogy ebben az esetben a Fidesz a szocialistákhoz közelebb álló álláspontot tartja elfogadhatónak.

Horn Gábor a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 1947 és 1990 között "bebizonyította a magyar állami tulajdon, hogy működésképtelen", és nincs szükség újabb és újabb bizonyítékokra ennek igazolására.

A liberálisok meggyőződése szerint a magángazdaság a jó gazdaság, ennek megfelelően "célszerű, elvárható, kötelező" a Tokaj Kereskedőház privatizációja, amely mellett az SZDSZ kiáll majd a cég állami tulajdonban tartásáról szóló javaslat parlamenti vitájában is.
Eörsi Mátyás, liberális képviselő kitért arra, hogy az SZDSZ támogat minden olyan vizsgáló bizottságot, amely "bármely politikus, kivált ha miniszterelnök, politikusi tevékenysége alatt" folytatott tevékenységét vizsgálja. Ezért támogatják az Orbán-család előző kormányzati ciklus ideje alatti vagyongyarapodását vizsgáló testület munkáját, de nem támogatják, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök másfél évtizeddel ezelőtti ügyeinek vizsgálatára alakuljon bizottság - mondta.

Szijjártó Péter Gyurcsány Ferenc vagyongyarapodásával kapcsolatban kijelentette: "aki ennek a vizsgálatát nem támogatja, az gyakorlatilag cinkosává válik a szocialistáknak abban, hogy továbbra is takargassák azokat a titkokat, amelyek Gyurcsány Ferenc illetve cégeinek meggazdagodását övezik".

Az ellenzéki politikus elmondta: az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló bizottság egyik fontos feladata lenne azt tisztázni, hogy az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásában az állami forintok milyen szerepet játszottak. Mint mondta, azt is tisztázná a bizottság, hogy hogyan vált közvagyon, így például a balatonöszödi kormányüdülő magánvagyonná.

Előzmény: bindera (0)