Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.14 0 0 1210

Tudod, a Nyeváról azért tudok bizonyos dolgokat, mert azt tanultam a főiskolán. Utána jó néhány évig Volhovot üzemeltettem, és végül a Vega egyik tűzcsatornáján voltam századparancsnok. Ezekről tehát nem csak információm van, hanem konkrétan dolgoztam is velük. A Volhovot (7 év) szétszedtem, összeraktam, lövészeten voltam vele, húztuk, vontuk, szóval csináltam vele majdnem mindent.

A Nyevát azt egy párszor láttam működni, de arra nem mernék megesküdni, hogy nem tévednék el benne, hiszen igazán közel majdnem harminc éve voltam hozzá.

A Vegának részt vettem a telepítésében, a rendszerbeállításában, az első lövészetében, tehát ott is otthon voltam, bár nem voltam annyira otthon, mint a Volhovon. Viszont az SZ-300-at csak az egyik C + D kiállításon láttam papíron, makettben és filmen, ami ráadásul oroszul beszélt, és nem mindent értettem meg róla. De ennek is már tizenöt éve. Úgyhogy mindent ne várj el tőlem. Egészen konkrét dolgokat nem tudok róla, de a másik három fajta technikával - na meg a járulékos dolgaival - foglalkoztam annyit, hogy elképzelésem van a légvédelem dolgairól. Ám ez arra kevés, hogy egy vadidegen technikát véleményezni tudjak, meglehetősen kevés.

Azt viszont tudom, hogy az orosz mit tett az eszközei mobilitásának érdekében. Tudom, hogy mit talált ki, és azt is tudom, hogy azt hogyan alkalmazta. Azt tudom, hogy egy jól felkészített kezelőszemélyzet fantasztikus dolgokra képes. És a jól felkészített kezelőszemélyzetet ne a Közel-keleten keresd, hanem inkább Vietnamban, vagy Szerbiában. Azok megmutattak bizonyos dolgokat, hogy mire képesek. Az hogy van egy antennaárboc? Nagy dolog. Ha megfelelőképpen ki van dolgozva az alkalmazás rendje, be is gyakorolták, akkor nem olyan nagy ördöngősség. Csak abba gondolj bele, hogy a Dvinát - aminek a telepítés normaideje 1,5 - 2 óra volt, mi tudtuk telepíteni 40 - 45 perc alatt, a vietnamiak pedig állítólag 20 perc alatt. Igaz HPASP? Igaz, nem vittek odébb mindent. És HPASP-nek abban nagyon igaza van, hogy ezt harcben még nem próbálták ki, tehát addig minden róla szóló információ csak mese. Ha majd valahol bemutatkozik, akkor elhiszem azokat a bűvös paramétereket.

Előzmény: st_patrick (1197)