DJG Creative Commons License 2005.04.13 0 0 19544
Alapvetôen semmivel, a PDF nem erre való. Vannak szerkesztôk, amivel kis helyi módosításokat lehet csinálni, de a bekezdés sorai nem fognak áttördelôdni és újrarendezôdni. A PDF nem szövegszerkesztô módjára tárolja a dolgokat, hanem különféle grafikai objektumokként. Például, ha egymás után van két szó, közöttük nem feltétlenül van szóköz, hanem a szavak mindegyike az oldal meghatározott helyére kerül, és csak te látsz közöttük távolságot. Persze, ez attól is függ, honnan származik a PDF, ha valami egyszerűbb szövegszerkesztôbôl készítették, akkor kicsit több az esélyed, ha tördelôprogramból, akkor szinte semmi. Ez nem hibája, hanem erénye a PDF-nek, nem arra szánták, hogy módosítható dokumentumként maradjon meg a tartalma.

Hogy a képeket és egyebeket hogyan lehet visszanyerni, az még ennél is komplikáltabb kérdés. Ez alapvetôen a DTP felségterülete, és ahhoz, hogy bármilyen ilyen kérdéssel meg tudj birkózni, grafikai és tördelôprogramok, PostScript-értelmezôk sora kell, és nincs egy konkrét módszer, ami minden esetben eredményt ad. Én gyakran csinálok ilyet, és nem ritkán két-három program kell egymás után, némi kísérletezés árán, és egy következô PDF-hez alkalmasint módosul a módszer.

De megint, ha valami egyszerűbb forrásból származó PDF-ed van, akkor vannak egyszerűbb visszafejtô programok, Hawkeye is említett egyet nemrégiben, keress vissza a topikban.

Üdv,
Gábor
Előzmény: FaberK (19533)